Αυτοί που “βλέπουν”…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Αυτοί που “βλέπουν”…

Ο Leonardo DaVinci  ,μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες μεγαλοφυΐες όλων των εποχών, τον 15ο αιώνα είχε πει: «Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι.

 Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν».
Αυτή , αν και αδρή, κατηγοριοποίηση των ανθρώπων, περιέχει μια διαχρονική , διαπολιτισμική και πανανθρώπινη αλήθεια.

Αυτή η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων είναι ευδιάκριτη σε κάθε κοινότητα (επιστημονική, θρησκευτική, ιδεολογικήκαι άλλες)  , σε κάθε κοινωνία( πρωτόγονη ή ανεπτυγμένη), σε κάθε κράτος ή έθνος( μικρό ή μεγάλο), σε κάθε πολιτισμό … 

Και από την ισορροπία και την δυναμική σχέση μεταξύ αυτών των τριών κατηγοριών των ανθρώπων , καθορίζεται η εξέλιξη, η πρόοδος , η στασιμότητα, η οπισθοδρόμηση και η παρακμή, ή τέλος η εξαφάνιση μιας κοινότητας, μιας κοινωνίας, ενός κράτους ή έθνους ή ενός πολιτισμού…

Εάν αυτοί που βλέπουν, δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα από μόνοι τους να αντιλαμβάνονται τα γεγονότα, να αξιολογούν το περιβάλλον και να αποφασίζουν για τους τρόπους που θα ενεργούν, χωρίς να επηρεάζονται από τους άλλους, αποτελούν την πλειοψηφία, τότε συνήθως υπάρχει πρόοδος, είτε πρόκειται για μικρή κοινότητα, είτε για κράτος ή έθνος.
Εάν αυτοί που βλέπουν ότι τους δείχνουν οι άλλοι , αποτελούν την πλειοψηφία, τότε, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουνελλιπήκαι μονόπλευρη ενημέρωση και επομένως οι αποφάσεις τους και οι δράσεις τους μπορεί να μην είναι αυτές που οδηγούν στην ευημερία και γενικότερα στην κοινωνική πρόοδο 
Κλείσιμο

Εάν τέλος, αυτοί που δεν βλέπουν είναι πλειοψηφία σε μια κοινότητα ή σε μια κοινωνία,, τότε το αποτέλεσμα είναι συνήθως καταστροφικό, αφού δεν μπορούν να διαμορφώσουν άποψη, αλλά ακολουθούν παθητικά ετερόκλητα ρεύματα και γίνονται με τον τρόπο αυτό, όργανα διαφορετικών συμφερόντων…

Σήμερα, στην εποχή της επικοινωνίας , του διαδικτύου και της εικόνας που κατά κόρον κατακλύζεται ο πολίτης , η διαμόρφωση και η δυναμική αυτών των τριών κατηγοριών των πολιτών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Και τούτο γιατί αγγίζει τον πυρήνα της Δημοκρατίας!...
… Ένα πρόσφατο παράδειγμα από τον Ευρωπαϊκό χώρο, από τις  τελευταίες Γαλλικές προεδρικές εκλογές.Ένα νέο πρόσωπο  επελέγη ( προφανώς…) από κάποιο πανίσχυρο σύστημα ως υποψήφιος πρόεδρος... Παρουσιάσθηκε στο πολιτικό προσκήνιο της φίλης μεγάλης χώρας ως διάττων αστέρας…Οι ισχυροί πολιτικοί του αντίπαλοι, απαξιώθηκαν ως φορείς σκανδάλων, σκανδάλων που ανέκυψαν την τελευταία στιγμή... Παρέμεινε  τελική αντίπαλος του  , μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα , ενός πολιτικού φορέα που τρόμαζε τους Γάλους αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες... Εξελέγη, όπως ήταν επόμενο,  ο νέος πρόεδρος, με μεγάληπλειοψηφία…

Κυκλοφόρησε ένα βίντεο , που περιγράφει με λεπτομέρειες την διαμόρφωση της εικόνας του εκλεγμένου νέου προέδρου:Το πώς ήταν καλωδιωμένος, το πώς τον μακιγιάριζαν, το πώς του επέβαλαν το πότε θα γελάσει, θα μειδιάσει, θα είναι σοβαρός ή θα είναι αποφασιστικός!.. Τελικά εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία νέος πρόεδρος. Με αυτά δεν θέλω να πω ότι δεν έχει ικανότητες. Πιθανόν να είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος και να αφήσει ισχυρό θετικό αποτύπωμα τόσο στην Γαλιά, όσο και στην Ευρώπη.. Αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι το πώς η δύναμη της επικοινωνίας και της εικόνας μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική ζωή. Να επισημάνω, πως η δύναμη της επικοινωνίας και της εικόνας , μπορεί σήμερα να αγγίξει, αλλά ακόμα και να νοθεύσει την Δημοκρατία… 

Και τούτο γιατί η Δημοκρατία σίγουρα είναι το καλύτερο, μέχρι σήμερα, πολίτευμα διακυβέρνησης. Αλλά επίσης είναι σίγουρο, ότι το δημοκρατικό δικαίωμα και καθήκον των πολιτών, θα πρέπει να ασκείται , με τους πολίτες απόλυτα ενημερωμένους…
Με τους πολίτες αντικειμενικά ενημερωμένους…

Με τους πολίτες όχι παραπλανημένους, είτε με υποσχέσεις, είτε με σκανδαλολογία…
Αυτό προϋποθέτει μια κοινωνία πολιτών , διαμορφωμένη έτσι ώστε, αυτοί που “βλέπουν” να αποτελούν την πλειοψηφία.

Και αυτοί που “βλέπουν” , θα πρέπει να αυξάνονται συνεχώς, μέσα από την διαχρονική παιδεία. 
Παιδεία κοινωνική, παιδεία ακαδημαϊκή, παιδεία θρησκευτική!...

*O Χριστόδουλος  Στεφανάδης
Είναι καθηγητής καρδιολογίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ