Εξωγήινα, ευρωπαϊκά, ελληνικά
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Εξωγήινα, ευρωπαϊκά, ελληνικά

Πρόσφατα, επιστήμονες της Αμερικανικής εταιρίας διαστήματος (NASA), έκαναν  μια σημαντική ανακοίνωση

Το διαστημόπλοιο Cassini, εντόπισε υδρογόνο σε ένα  δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου του ηλιακού μας συστήματος,τον Εγκέλαδο. Το υδρογόνο αυτό κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από δραστηριότητα στο βυθό του τεράστιου υδάτινου ωκεανού, ο οποίος φαίνεται ότι υπάρχει κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου. Το ίδιο κατά τους Αμερικανούς επιστήμονες, φαίνεται ότι συμβαίνει και στον δορυφόρο του πλανήτη  Δία, την Ευρώπη. 

Με δεδομένο ότι η αντίστοιχη δραστηριότητα στα βάθη των ωκεανών της Γης ,φαίνεται ότι έχει συμβάλει στην δημιουργία της ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες πιθανολογούν κάτι ανάλογο να έχει συμβεί στις διαστημικές αυτές περιοχές, δηλαδή στον  Εγκέλαδο και στην Ευρώπη.Την υπόθεση αυτή, δηλαδή την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε αυτούς τους δορυφόρους, ενισχύει πολύ και η ανίχνευση μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Είναι γνωστό, ότι και τα δύο αυτά στοιχεία συνδέονται με την ύπαρξη βακτηριδίων, δηλαδή ζωντανών οργανισμών…

Αλλά πως οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα ονόματα σε αυτούς τους δύο δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος;

Ο Εγκέλαδος κατά την Ελληνική Μυθολογία , ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης .Φέρεται να φονεύθηκε  από την θεά Αθηνά, η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή έρριψε εναντίον του το όρος Αίτνα , με το γνωστό ηφαίστειο, με το οποίο και τον καταπλάκωσε. Ο Εγκέλαδος κινούμενος μέσα στο τάφο του προκαλεί εκρήξεις των  ηφαιστείων και σεισμούς.

Δηλαδή, ο Εγκέλαδος, κατά τους αρχαίους Έλληνες,ήτανμια ανθρωπόμορφη θεότηταπου συνδεόταν με τους σεισμούς και ιδιαίτερα με τους ηφαιστειακούς, από τους οποίους τόσο είχε δεινοπαθήσει ο ελλαδικός χώρος.
Κλείσιμο

Η Ευρώπη κατά την Ελληνική μυθολογία, είχε απαχθεί από τον Δία και απέκτησε μαζί της 3 παιδιά, ένα από τα οποίαήτανκαι ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας. Το όνομα Ευρώπη, δόθηκε στον δορυφόρο του Δία  το έτος 1610 από τον Γαλιλαίο που τον ανακάλυψε…

Εξωγήινη ζωή λοιπόν κατά τους επιστήμονες,στον Εγκέλαδο και στην Ευρώπη!

Επίκαιροι συμβολισμοί!

Ο μυθικός Εγκέλαδος, που κατά διαστήματα κατέστρεφε και σκορπούσε με τα ξυπνήματά του τον αρχαίο κόσμο του Ελλαδικού χώρου, έχει ξυπνήσει και στην εποχή μας… Όχι προκαλώντας φυσικές καταστροφές με σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά οικονομική καταστροφή, πτώχευση και κοινωνικό σεισμό,από το εξωτερικό χρέος της χώρας μας και από την εσωτερική πτώχευση, την παρακμή και τον κοινωνικό σεισμό που απειλείται… Μέσα όμως από αυτόν τον οικονομικό και κοινωνικό Εγκέλαδο και τον σεισμό που προκαλεί στην κοινωνία και τον λαό μας, ίσως υπάρξει ευκαιρία για νέο ξεκίνημα, νέες οικονομικές δομές, νέες κοινωνικές δομές, νέες δομές στην παιδεία, νέες δομές στο πολιτικό μας σύστημα και νέες νοοτροπίες…

Με αλλά λόγια νέα ζωή, όπως φαίνεται ότι υπάρχει κατά τους επιστήμονες, στον δορυφόρο του Δία Εγκέλαδο!

Το ίδιοίσως συμβεί και στην Ευρωπαϊκήήπειρο. 

Μια ήπειρο που μέσα από πολέμους, σκοταδισμό και οπισθοδρομήσεις, είχεβρει μέσα από τον διαφωτισμό τον δρόμο της προόδου, σε κοινωνικό, δημοκρατικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.. Ένα δρόμος πού οδήγησε τους λαούς της στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.. 

Ο δρόμος αυτός, όμως, συναντά εμπόδια. Και τα εμπόδια αυτά συνεχώς μεγαλώνουν και διογκώνονται… Εσωστρεφείς παλινδρομήσεις, διαμάχες, εθνικιστικά αλλά και φασιστικά κινήματα, έλλειψηαλληλεγγύης, κλείσιμο εθνικών συνόρων σε πρόσφυγες και κατατρεγμένους… Την Ευρωπαϊκή αυτή παλινδρόμηση, μακριά από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη και κεκτημένα, η χώρα μας την βιώνει αβάσταχτα τα τελευταία χρόνια.

Πιέσεις, οικονομικούς στραγγαλισμούς, διασυρμούς, απειλές.. 

Αλλά η Ευρώπη, ως ενιαία οντότητα, πιστεύω ακράδαντα, είναι πολύ δύσκολο να πάψει να υπάρχει. 

Γιατί οι αξίες της και η ιστορία της,έρχονται από πολύμακριά.. Από τα βάθη της Ελληνικής μυθολογίας! Και κανένας Καγκελάριος, Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βρετανή πρωθυπουργός, Γαλλίδα επίδοξη  πρόεδρος, Ολλανδόςαξιωματούχος, αλλά και Έλληνας νοσταλγός άλλων, όχι δημοκρατικών, καθεστώτων ή επίδοξος δικτατορίσκος , μπορεί να ανακόψει ή να ανατρέψει αυτή την πορεία.

Γιατί στην ενωμένη Ευρώπη, υπάρχει και θα υπάρχει ζωή. Ζωή που θα υπερβεί τους σημερινούς ανεπαρκείς ηγέτες της.

Ζωή, όπως υπάρχει κατά τους επιστήμονες, στην άλλη Ευρώπη, στον δορυφόρο του πλανήτη Δία!


*ο Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι καθηγητής καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ