Ο άλλος «Νίκος»
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ο άλλος «Νίκος»

Ένας πιτσιρικάς – 17 χρονών, μαθητής της Γ΄Λυκείου- κέρδισε τις εντυπώσεις στο διαγωνισμό της Eurobank (Beyond Hackathon) για developers με καινοτομικές ιδέες για την νέα μεγάλη «βιομηχανία» το fintech που συνδυάζει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στη δημιουργία και παροχή χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τυπικά, δεν είχε το δικαίωμα να συμμετέχει (υποψηφιότητες άνω των 18 χρονών). Στην πράξη το κέρδισε μόνος του και έφυγε μαζί με μια ειδική διάκριση (ένα «δώρο» όπως ανέφεραν οι διοργανωτές αντίστοιχο της ηλικίας του).

Ο πιτσιρικάς του διαγωνισμού – Νίκος το όνομα του- τελειώνει φέτος το Κολλέγιο Αθηνών και ετοιμάζει βαλίτσες για να σπουδάσει στο MIT. Όσοι τον γνώρισαν στο τριήμερο του διαγωνισμού επιμένουν ότι το όνομα του θα το ακούσουμε ξανά στο μέλλον καθώς παίζει την πληροφορική (κυριολεκτικά) στα δάκτυλα. Άλλωστε, όπως φαίνεται το «γράψιμο κώδικα» ήταν ανάμεσα στα παιχνίδια του. Άλλωστε, ένας φίλος έγραψε στο fb ότι ο Νίκος άρχισε να ασχολείται με τον προγραμματισμό από 12.

Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, οι κάθε λογής γενικεύσεις. Δεν ξέρω καν ποια από τις …Ελλάδες εκφράζει και εκπροσωπεί ο Νίκος και η παρέα των συμμαθητών του. Εκείνο που υποψιάζομαι είναι ότι «εκεί έξω» -στο Περιστέρι και στη Νίκαια ή και στις συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης να υπάρχουν συνομήλικοι του Νίκου που δεν μπορούν (με κύρια ευθύνη του πολιτικού προσωπικού της χώρας) να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να ανοίξουν τα φτερά τους. Στη καλύτερη περίπτωση θα περάσουν σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο της περιφέρειας με ένα δυσβάστακτο κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Ο Νίκος και οι συμμαθητές του θα βρουν το δρόμο τους. Ο ένας στο MIT, ο άλλος στο Cambridge, ο τρίτος…

Σήμερα που ο ψηφιακός αναλφαβητισμός διαμορφώνει τις νέες ταξικές διακρίσεις στη κοινωνία και βαθαίνει το χάσμα της επικοινωνίας ανάμεσα σε ομάδες νέων ανθρώπων τι κάνει το πολιτικό προσωπικό και το εκπαιδευτικό σύστημα; Απλώς, τίποτα. Άλλα, τους απασχολούν και φαίνεται – από τις εκπομπές της κυβερνητικής ΕΡΤ, τα non paper του Μαξίμου, τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης…
Κλείσιμο

Και όμως το να μάθουν τα πιτσιρίκια μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι να χρησιμοποιούν ακόμη και μία απλοποιημένη οπτική γλώσσα προγραμματισμού και να εξοικειώνονται με τεχνικές και τον τρόπο σκέψης των προγραμματιστών είναι σήμερα η μεγαλύτερη και καλύτερη επένδυση στο μέλλον αυτής της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK