Ευρώ όπως το μάρκο
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Ευρώ όπως το μάρκο

Αμ τι νομίζετε! Από τον εχθρό σου μαθαίνεις την αλήθεια. Από τον εχθρό σου τα μειονεκτήματα του χαρακτήρα σου. Από τον εχθρό σου λαμβάνεις τα προειδοποιητικά μηνύματα. Ο εχθρό σου ο καλύτερος σύμβουλός σου. Γιατί εκείνος που δεν σε χαιδεύει, αυτός και ο καλύτερος “σύντροφός” σου!

Ο Τραμπ μπορεί να καταλήξει η ζωντανή μπουλντόζα μιας πρωτοφανούς αποστεθαροποίησης. Μπορεί να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος εμπρηστής ατομικών δικαιωμάτων. Ομως σε πολλές πλευρές των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων, λέει πολλές αλήθειες

Μία εξ αυτών προέκυψε με δηλώσεις του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου των ΗΠΑ Πίτερ Ναβάρο. Που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε το Βερολίνο ότι χειραγωγεί το κοινό νόμισμα ώστε να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο ανταγωνιστικές, πλήττοντας έτσι τους κύριους εμπορικούς εταίρους της!

Με απλά λόγια ο Ναβάρο αποκάλυψε ότι το euro είναι το σημερινό γερμανικό μάρκο. Οτι όλοι οι ευρωπαίοι δουλεύουν για λογαριασμό του ευρωμάρκου. Και ότι μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, η Γερμανία πλουτίζει και όλοι οι άλλοι φτωχαίνουν!

Ενα από τα κρίσιμα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την θέση του Ναβάρο είναι το γιγαντιαίο πλεόνασμα της Γερμανίας που σχεδόν ξεπερνάει το 9% ετησίως. Ετσιτο μεγαλύτερο μέρος του ρευστού καταλήγει στα ταμεία του Βερολίνου. Και έτσι για την στήριξη αυτής της ανελέητης και αχόρταγης χρηματομηχανής όλοι, σχεδόν, οι ευρωπαίοι έχουν μετατραπεί σε καταναλωτές και υποζύγια της Γερμανίας!

Το πιο ύποπτο είναι το γεγονός ότι ενώ το έλλειμμα κάθε χώρας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κόφτης για πλεονάσματα άνω του 6%! 
Κλείσιμο

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως στην υποθετική περίπτωση που οι ευρωπαικές χώρες είχαν συγκροτηθεί σε ενιαία Ομοσπονδία, όπως οι ΗΠΑ, τότε η Γερμανία, ως υπερδύναμη, θα έπρεπε με διάφορους τρόπους να ενισχύει τις αδύναμες και να προστατεύει τις ευάλωτες οικονομίες. Οπως κάνει η Ουάσινγκτον όταν επεμβαίνει σε αρκετές από τις καταχρεωμένες Πολιτείες της Αμερικής!

Ομως ο Σόιμπλε είναι αδιόρθωτος μονοφαγάς. Ομως η Μέρκελ επιθυμεί, δια της τιμωρητικής πολιτικής, να μεταμορφώσει σε Γερμανό κάθε ευρωπαίο πολίτη. Ετσι συμβαίνει το εξής οξύμορο. Από τη μια η Γερμανία παίρνει άριστα ως λογιστικός επόπτης. Από την άλλη μένει μεταξεστέα στο μάθημα της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής υπεροχής. Εξαιρετικές οι βιομηχανικές, ποιοτικές της επιδόσεις. Πολύ φτωχές οι γεωστρατηγικές της αντιλήψεις. Ο Γερμανός είναι ο καλύτερος βιομήχανος. Ο Γερμανός είναι ο χειρότερος ηγέτης!

Επειδή προβλέπω ότι από την επερχόμενη σύγκρουση το Βερολίνο και όχι η Ουάσινγκτον θα βγει τραυματισμένο και ηττημένο. Και επειδή «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» ένα πράγμα να θυμάστε. Ολοι αυτοί οι ευρωπαίοι ηγέτες που ξεροσταλιάζουν στον προθάλαμο του Σόιμπλε, αύριο, σε μια ενδεχόμενη ήττα, θα λακίσουν και θα εγκαταλείψουν τη γερμανική ναυαρχίδα. Οταν ανεβαίνεις όλοι έρχονται μαζί σου. Οταν κατεβαίνει όλοι φεύγουν από κοντά σου!

Και κάτι ακόμα. Εσένα το λέω που πιστεύεις στους ψεκασμούς και που πάσχεις από ασυγκράτητο αντιγερμανικό μίσος. Ολα αυτά τα σχετικά με την Γερμανία καθόλου, μα καθόλου δεν απαλλάσσουν και δεν αποενοχοποιούν όλους εμάς και ολόκληρο το χτεσινό και σημερινό κυβερνητικό προσωπικό που μας έσπρωξαν και μας σπρώχνουν στον πάτο. Οι αμέτρητες παθογένειες είναι εντελώς ελληνικής ιδοκτησίας. Ψωροκώσταινα ήμασταν. Σωρρακώσταινα καταντήσαμε! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK