Στο μυαλό του Τσίπρα
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Στο μυαλό του Τσίπρα

Ερμαιο της τεράστιας πολιτικής πίεσης που υφίσταται μοιάζει η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα τόσο από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και δεν φαίνεται να της βγαίνει θετικά καμία από αυτές, όσο και από τις δημοσκοπήσεις που σπάνε το ηθικό της. Πόνταρε από την αρχή του καλοκαιριού στις άδειες των καναλιών, να, όμως, που χειρίστηκε τελείως λάθος το όλο ζήτημα, με αποτέλεσμα να της γυρίσει μπούμερανγκ.

 Μετά δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτικό χάπενινγκ με το χρέος, το οποίο όλοι πλην της ίδιας γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Ακολούθησε η υπόθεση της απομείωσης του χρέους, την οποία μπέρδεψε με την επίσκεψη Ομπάμα, η οποία -και αυτή- πήγε άσχημα για τον άκεφο Τσίπρα και φυσικά ως... γνήσιοι Συριζαίοι όταν δεν τους βγήκε και αυτό άρχισαν τα ηρωικά, όπως η διανομή πλεονασμάτων πάνω ακριβώς στη χειρότερη ώρα: τη στιγμή που οι λίγοι και αποδυναμωμένοι σύμμαχοί μας (Μοσκοβισί) προσπαθούσαν να πείσουν τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φορτωθεί μέτρα περίπου 4,5 δισ. ευρώ το 2018 διά των άπιαστων πλεονασμάτων του 3,5 % του ΑΕΠ.

Τι μέλλει γενέσθαι; Προφανώς, κατά τη γνώμη μου, ο Τσίπρας θα πάει με τον γνωστό στρατηγικό σχεδιασμό του στυλ «βλέποντας και κάνοντας» και αν μπορέσει θα το καθυστερήσει γιατί περνάνε καλά όλοι τους στην κυβέρνηση - και όχι μόνο. Οποιος έχει μάτια βλέπει τι γίνεται στα επιχειρηματικά πέριξ, αλλά ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε. Αλλωστε μέχρι τώρα οι φαεινές ιδέες, όπως ο Βαρουφάκης, το δημοψήφισμα, οι αιφνίδιες εκλογές, του βγήκαν όλες, άρα, σου λέει, ό,τι κάνω πιάνει στον κόσμο. Είμαι θεός! Ελα, όμως, που ό,τι κάνουν τώρα δεν πιάνει, ακόμα και αν είναι σωστό, γιατί  το μάτι του κόσμου έχει γυρίσει ανάποδα από το παραμύθι - και ήρθε και ο λογαριασμός... Ετσι, λοιπόν, αν δεν μπορέσει να το κρατήσει για πολύ ακόμα -και αυτό εξαρτάται από τους ξένους αλλά και από απρόβλεπτα γεγονότα που συμβαίνουν στην πολιτική- θα τα βροντήξει. Απλώς θα καταγγείλει ό,τι υπάρχει, τον Σόιμπλε, το ΔΝΤ, τον Μητσοτάκη, τη διαπλοκή των καναλιών και ό,τι πιάσει σε όσους πιάσει.

 Για την ιστορία, δεν θυμάμαι πρωθυπουργός να έχει συναντήσει ατύπως ή επισήμως τόσες φορές καναλάρχες όσες ο Τσίπρας. Αν κάνει τώρα εκλογές, θα τις χάσει μεν, αλλά θα κρατήσει ένα ποσοστό, όπως φαίνεται, της τάξεως του 17%-20% και έχει ο Θεός στο εγγύς μέλλον, γιατί ο Μητσοτάκης θα βρει μπροστά του τεράστια προβλήματα χωρίς να διαθέτει... και το καλύτερο κομματικό επιτελείο της Γης. Αλλά βέβαια θα φύγουν από τη γλυκιά καρέκλα που κάθονται ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι. Εάν, όμως, καθυστερήσει τις εκλογές, όσο αυτές θα αργούν, τόσο η διαφορά με τη Ν.Δ. θα μεγαλώνει, όχι γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει κάτι τρομερό, αλλά γιατί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους έρχεται ορυμαγδός μέτρων και έπεται συνέχεια για να κλείσει η αξιολόγηση. Αρα σίγουρα θα καταλήξει κάτω από το 15% και βλέπουμε, αφού δεν θα έχει να πει ή να δώσει κάτι.

Αντικειμενικά, πάντως, τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ δεν βγαίνουν με καμία κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση και αυτό το ξέρουν όλοι, ακόμη και ο ίδιος Σόιμπλε. Απλώς εγώ θεωρώ ότι όπως δεν ήθελαν να διαπραγματεύονται οι ξένοι με τον Σαμαρά στο τέλος του 2014, έτσι και τώρα δεν θέλουν τον Τσίπρα, έστω και αν αυτός πια τους κάνει σχεδόν τα πάντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ