Μεταρρυθμίσεις και Πολιτική Ανανέωση τέλος;
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Μεταρρυθμίσεις και Πολιτική Ανανέωση τέλος;

Η σωρεία των πολλών και μεγάλων λαθών και οι πολιτικοί τακτικισμοί του σαραντάρη ανανεωτή, υποτίθεται, Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν, μεταξύ των άλλων, και δύο εξίσου οδυνηρά, αν και μη άμεσα ορατά, αποτελέσματα με μακροχρόνιες συνέπειες για το μέλλον της χώρας.

Το πρώτο είναι ο ενταφιασμός και η κατασυκοφάντηση των μεταρρυθμίσεων και των ριζικών αλλαγών των δομών της χώρας. Με την πολιτική και τα λάθη του ο πρωθυπουργός εμπέδωσε σε μεγαλύτερο ακόμα αριθμό πολιτών αυτό που είχαν καταφέρει με πολύ κόπο οι προηγούμενοι σε πολλούς. Οτι δηλαδή μνημόνια και συμφωνίες με την Ευρώπη ίσον φόροι και μειώσεις εισοδημάτων. Γιατί μόνο αυτό έκαναν όλοι, θάβοντας τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν το 90% των μνημονίων, για να μη θίξουν τους ημετέρους. Χάθηκαν και σκεπάστηκαν μέσα στο κοπάδι και τον ορυμαγδό των φόρων, των μειώσεων και των άλλων υφεσιακών μέτρων και μπήκαν στο κάδρο ως πράξεις εχθρικές για τον λαό οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της οικονομικής ζωής, που αποτελούν τον μόνο δρόμο ανάκαμψης και σωτηρίας της. Τις υπέγραψαν βέβαια τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός και η Βουλή, γιατί τις επέβαλαν επιτακτικότερα οι δανειστές που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Το ζητούμενο όμως και ο φόβος είναι ποιος, πώς και με ποιους θα τις υλοποιήσει, έτσι όπως εξελίσσονται τα πολιτικά πράγματα.

Το δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα, και εξίσου σημαντικό, είναι ότι στερήθηκε η χώρα από τη διαφαινόμενη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και κατ’ επέκταση του πολιτικού συστήματος με τα λάθη επί λαθών του υποτίθεται φρέσκου και ανανεωτή -που αποδείχθηκε άπειρος και εξίσου παλαιοκομματικός-, τα οποία είχαν άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις στους πολίτες σε λίγους μόνο μήνες. Δεν κατάφερε μόνο να ζωντανέψει τους ημιθανείς πολιτικούς του αντιπάλους που αντιστέκονταν σθεναρά, αλλά τους έκανε και τιμητές να διεκδικούν δικαίωση ακόμα και των λαθών τους και μάλιστα με αξιώσεις παλινόρθωσης «επί πώλου όνου». Η ανανέωση της πολιτικής πάγωσε στην κατάψυξη του παγετώνα που σκεπάζει τη χώρα ή, καλύτερα και ισοδύναμα, στον βούρκο του βάλτου που έχει μετατραπεί. Εκτός αυτού, τα ίδια λάθη και πρακτικές δημιούργησαν νεόκοπους αρχηγούς και αρχηγίσκους, εθνικολαϊκιστές, «προστάτες» της κοινωνίας και του Συντάγματος να προτείνουν ανερυθρίαστα τον εθνικό όλεθρο.

Δύο, μέσα στα πολλά αρνητικά αποτελέσματα και τις συνέπειες, λάθη μοιραία και καθοριστικά, που θα σημαδέψουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Λάθη που φαίνονται πια «και διά γυμνού οφθαλμού» από τον τρόπο που διεξήλθε ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός και έχων το γενικό πρόσταγμα την επτάμηνη διακυβέρνησή του. Ο παραλογισμός της βαρουφάκειας διαπραγμάτευσης, οι ιδεοληπτικοί στα όρια φασιστικής αντίληψης αντιευρωπαϊστές, τους οποίους χρησιμοποίησε σε καίρια πόστα, η ρητορική του και η εν γένει αρνητική εικόνα της χώρας ως αναξιόπιστης και αφερέγγυας, που διαχύθηκε μέσα κι έξω από τα σύνορά της με πολλαπλές συνέπειες στην οικονομική ζωή και τις διεθνείς συναλλαγές. Λάθη στα όρια του ενδεχόμενου δόλου, για όσους γνωρίζουν νομικά (ενδεχόμενος δόλος υπάρχει όταν προβλέπω το ζημιογόνο αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς και το αποδέχομαι), γιατί έγιναν για να υφαρπάξουν, υπό συνθήκες δήθεν εθνικού εκβιασμού, τη συναίνεση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αξιωματούχων της κυβέρνησης που είχαν πιστέψει στην «αντιμνημονιακή» φλογερή ρητορική του, αλλά και να αποκοιμίσουν τον κόσμο που θαύμαζε στις δημοσκοπήσεις τη σθεναρή διαπραγμάτευση.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η εσκεμμένη παρελκυστική τακτική που οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας παραμονής στην Ευρώπη στο και πέντε των προθεσμιών, αν και αποδείχθηκε πλέον ότι είχε προαποφασίσει την υπογραφή της πριν ανέλθει στην εξουσία; Παρελκυστική τακτική η οποία, εκτός από την κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας, οδήγησε στην καθημερινή διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων, στην οικονομική ασφυξία και κατάρρευση των τραπεζών και της οικονομικής ζωής. Ετσι μεγάλωσαν οι ανάγκες, τα ελλείμματα και το δημοσιονομικό κενό και, συνακόλουθα, το ύψος του δανείου της ευρωπαϊκής στήριξης και οδηγηθήκαμε σε ασύλληπτα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψή του.

Εισπρακτικά μέτρα, μειώσεις εισοδημάτων και φοροκαταιγίδα που πνίγουν στον αρνητικό τους αντίκτυπο τις μεταρρυθμίσεις. Παλαιοκομματισμός, παλαιομοδίτικοι τακτικισμοί και εμφανής απειρία κάνουν τους πολίτες να δυσπιστούν στους νέους και τους ανανεωτές με φρέσκες ιδέες, που θέλουν και επιβάλλεται να ασχοληθούν με τα κοινά. Και μένουμε στα παλιά δοκιμασμένα σχήματα και τους ίδιους ανθρώπους που «γνωρίζουν από διαχείριση» του τέλματος. Τα λάθη του κ. Τσίπρα, που βραχυπρόθεσμα φαίνεται ότι πληρώνει πολιτικά πρώτος, δυστυχώς -και αυτό είναι το κρίσιμο για μας τους υπόλοιπους- θα πληρώνει ολόκληρη η χώρα για πολλά χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ