Εξι συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Εξι συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα


Τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε μετά  τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος είναι:

1.    Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός προσωπικά πέτυχε μια μεγάλη και αδιαμφισβήτητη νίκη. Με τις τράπεζες κλειστές, τον ιδιωτικό τομέα απλήρωτο, την τουριστική σεζόν στην κορύφωση και όλη την Ευρώπη να προειδοποιεί,  η επικράτηση του ΟΧΙ με 61% υπερέβη και τις προσδοκίες της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ.

2.    Ο κίνδυνος του διχασμού είναι άμεσος ιδιαίτερα αν τις επόμενες ημέρες υπάρξουν εξελίξεις που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των ελλήνων και τη θέση της χώρας.

3.    Είμαστε μπροστά στο απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Αν όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος το δημοψήφισμα έγινε γιατί δεν πέρναγε η συμφωνία από τη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, πως θα περάσει τώρα με 61% ΟΧΙ;

4.    Πολιτικά αντέχουμε να διαπραγματευόμαστε άλλα τρία χρόνια. Οσον αφορά  τις τράπεζες  ούτε τρείς ημέρες. Οι εξελίξεις θα πυροδοτηθούν από το μέτωπο της οικονομίας, θα είναι ραγδαίες και δυσάρεστες.
Κλείσιμο

5.    Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι δανειστές δεν θα προσφέρουν καλύτερη συμφωνία. Δεν θα το κάνουν επειδή αν υποχωρήσουν θα δείξουν ότι η μια πολιτική εξέλιξη σε ένα κράτος μέλος,  μπορεί να ανατρέπει τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης.

6.    Οι επόμενες δυο εβδομάδες  -μέχρι τις 20 Ιουλίου- που πρέπει να πληρώσουμε περίπου 3,5 δις στην ΕΚΤ και σε  άλλες κεντρικές τράπεζες, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες  για όλους μας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ