Πύρρειος νίκη
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Πύρρειος νίκη

Με τον όρο «πύρρειος νίκη» αναφερόμαστε μεταφορικά στην έκβαση μιας μάχης κατά την οποία βγαίνει κάποιος νικητής, ο ίδιος όμως έχει υποστεί τόσο μεγάλες απώλειες ώστε να είναι αδύνατη η συνέχεια του αγώνα για την επίτευξη των στόχων του. Δηλαδή πρόκειται για μια νίκη αλλά με μεγάλο τίμημα, πολλά θύματα και απώλειες.

Ο Πύρρος ήταν απόγονος του Αχιλλέα. Διακρινόταν από τις ίδιες χάρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή ήταν μεγαλοφυής στρατηγός, φιλόδοξος, ανήσυχο πνεύμα και γεννημένος στρατηλάτης. Η νίκη του στο Ασκλο της Ιταλίας εναντίον των Ρωμαίων το 279 π.Χ. ήταν μεν σημαντική, όμως έχασε 3.500 στρατιώτες και σημαντικούς στρατηγούς και αποφάσισε να μην προχωρήσει εναντίον της Ρώμης. Γι’ αυτό και η πύρρειος νίκη σηματοδοτεί τη νίκη με σημαντικές απώλειες. Ακολούθησαν και άλλες νίκες. Εφτασε να καταλάβει όλη τη Σικελία, αλλά σε μια νέα μάχη, στο Βενεβέντο, είχε τόσο τραγικές απώλειες ώστε αποφάσισε να γυρίσει με τον υπόλοιπο στρατό του στην Ηπειρο. Σκοτώθηκε στο Αργος σε ηλικία 46 ετών.

 Αναφέρεται ότι δέχτηκε στο κεφάλι ένα κεραμίδι που πέταξε από τη στέγη του σπιτιού της μια Αργίτισσα γυναίκα όταν είδε ότι η ζωή του γιου της απειλείται από τον Πύρρο. Τότε εκείνος λιποθύμησε και θανατώθηκε από έναν αντίπαλο στρατιώτη. Μαζί του έσβησε και το κράτος της Ηπείρου. Από τότε ο όρος «πύρρειος νίκη» έχει χρησιμοποιηθεί αναρίθμητες φορές τόσο για πολεμικές όσο και γενικότερα για πολιτικές και κοινωνικές μάχες. Ειδικότερα, στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πύρρειο νίκη πέτυχε ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1965, μετά τον ανένδοτο, του οποίου όμως παράπλευρες απώλειες ήταν η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου, η πτώση της κυβέρνησής του και η επιβολή της δικτατορίας. Πύρρειο νίκη σημείωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, υποσχόμενος, μαζί με άλλα, ότι «λεφτά υπάρχουν». Η κυβέρνησή του, όμως, κατέρρευσε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης την οποία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί, αφού δεν διέθετε αποτελεσματικό σχέδιο.

Στις μέρες μας ενδεχόμενα να υπάρξει άλλη μια πύρρειος νίκη, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που η χώρα καταφύγει σε  πρόωρες εκλογές. Η αντιπολίτευση συνεχώς οξύνει το πολιτικό κλίμα επιτιθέμενη στην κυβέρνηση καθημερινά και για κάθε ενέργειά της. Επιτίθεται όμως και στο παρελθόν αναμοχλεύοντας πράξεις και γεγονότα που συνέβησαν παλαιότερα, τα οποία κατά την αντιπολίτευση αποπνέουν οσμή σκανδάλων. Αλλά επιτίθεται και στο μέλλον, στοχοποιώντας πιθανές ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της για οικονομική ανάταξη της χώρας, απεμπλοκή από τα μνημόνια και προσέλκυση επενδυτών. Το τραγικότερο είναι ότι, επιτιθέμενη στο μέλλον, στοχοποιεί προληπτικά βουλευτές που πιθανόν θα ψηφίσουν θετικά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφερόμενη σε επικείμενο χρηματισμό τους.

Ωστόσο η επίθεση στο παρελθόν μοιάζει με την τυμβωρυχία. Στις περιπτώσεις αυτές αποκλειστικότητα διερεύνησης έχει μόνο η Δικαιοσύνη. Η επίθεση στο μέλλον, που είναι και η τραγικότερη, παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές και μεθόδους, όπως ήταν η προληπτική λογοκρισία, το προληπτικό φακέλωμα ολόκληρων οικογενειών στις οποίες υπήρχε ένα μέλος με διαφορετικά πολιτικά φρονήματα και οι προληπτικές εξορίες πολιτικών αντιπάλων προτού τελέσουν κάποιο αδίκημα.

Ολα αυτά γίνονται για την κατάληψη της εξουσίας. Δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων. Πιστεύω ότι όλοι οι πολιτικοί μας θέλουν το καλό της πατρίδας. Το ερώτημα είναι αν αυτή η έφοδος προς την εξουσία εξυπηρετεί στις παρούσες συνθήκες τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.
Κλείσιμο

Ο βασιλιάς Πύρρος, προσπαθώντας να καταλάβει τη Ρώμη, είχε νίκες, θυσίασε, όμως, χιλιάδες στρατιώτες του και γύρισε πίσω στην Ηπειρο. Θα είναι επικίνδυνη κατά την άποψή μου μια τέτοια πύρρειος νίκη της αντιπολίτευσης.

Και για την ίδια και για τη χώρα.

*Καθηγητής Καρδιολογίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας - Παιδείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK