Xωρίς γκολ στην οικονομία, η κυβέρνηση θα πάει στα αποδυτήρια
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Xωρίς γκολ στην οικονομία, η κυβέρνηση θα πάει στα αποδυτήρια

Η στάση αναμονής που τηρείται από τις αγορές για την ελληνική οικονομία δεν αναιρεί τις υπαρκτές προοπτικές απεμπλοκής από το μνημόνιο.

Αυτά λέει και η Goldman στην τελευταία έκθεση, που επιμένει ότι μπορούμε να αποφύγουμε τρίτο πακέτο, σημειώνοντας δε ότι η αποτυχία της τελευταίας έκθεσης οφειλόταν στην κρίση της Banco Espirito.

Αυτό όμως που μεταφράζεται σε επιτυχή και διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές απαιτεί και την υλοποίηση μιας πολιτικής που θα επαναφέρει δύο πράγματα: ανάκαμψη της οικονομίας, βιωσιμότητα της κοινωνίας.

Επίσης, το μοντέλο της οικονομίας που διαμορφώνεται δεν θα είναι πολιτικά διατηρήσιμο αν κατ’ ουσίαν οδηγεί σε μεγάλες κοινωνικές αποκλίσεις μεταξύ πατρικίων και πληβείων. Και το λέμε αυτό διότι όλο το σκεπτικό της τρόικας και των αποτυχημένων μέτρων του ΔΝΤ εκεί οδηγεί.

Η Χιλή, για παράδειγμα, απέκτησε μια καταπληκτική οικονομία με άμεσες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 10 δισ. τον χρόνο αφού πέρασε πρώτα από το αιματηρό ξεκαθάρισμα του νεοφιλελεύθερου συστήματος με υπογραφή Πινοσέτ στη δεκαετία του ’70.

Στην Ελλάδα αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Και για τον λόγο αυτό όλα περνούν από την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Για να το κάνεις αυτό πρέπει, πρώτον, να έχεις καλή ομάδα και, δεύτερον, να λάβεις υπόψη σου τις συνθήκες μιας καταβαραθρωμένης κοινωνίας.
Κλείσιμο

Η υπόθεση, για παράδειγμα, των κόκκινων δανείων είναι ένα μεγάλο τεστ που αποτελεί και το πιο κρίσιμο ζήτημα για την πορεία του πολιτικοοικονομικού γίγνεσθαι μετά το φθινόπωρο. Ελα όμως που σου λένε τώρα οι συνεπείς: «Εμείς ηλίθιοι είμαστε να πληρώνουμε και να μην μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε επειδή οι τράπεζες δεν έχουν να μας δώσουν;».

Και αυτό έχει να κάνει με τις ίδιες τις τράπεζες που πρέπει να βρουν τον τρόπο να αντεπεξέλθουν απέναντι σε ένα διαλυμένο σύστημα ώστε να βοηθηθούν και οι ίδιες. Το εσωτερικό μέτωπο χρειάζεται και άλλες βοήθειες, όπως  την ενεργοποίηση της ζήτησης. Τι νόημα έχουν οι πολύ χαμηλοί μισθοί στο Δημόσιο όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις πουλούν τα προϊόντα τους στο εσωτερικό κατά κύριο λόγο, καθώς η προσπάθεια ανάπτυξης των εξαγωγών απέτυχε;

Το φλερτ οικονομικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εξάλλου ξεκινήσει - είναι αυτοί που έχουν σχέση με την ΕΚΤ και λένε πόσο σοβαρός είναι ο Τσίπρας!

Τι κάνουν όμως τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ.; Κοιτάνε να περνάει ο καιρός και να μένουν αλώβητοι από το πολιτικό κόστος όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK