Φένια Γιαννουλάδη

«Οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τον κόσμο. Η Goldman Sachs ελέγχει τον κόσμο!». Τάδε έφη Alessio Rastani, σε ζωντανή σύνδεση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC, όπως φαίνεται σε ένα video το οποίο ανέβηκε στο Youtube στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2011. Δυστυχώς –ή ευτυχώς- δε θυμάμαι με τι ακριβώς ασχολούνταν τα ελληνικά ΜΜΕ εκείνο τον καιρό και δεν αναπαράχθηκε, σε καμία, ούτε καν περιορισμένης απήχησης, εκπομπή. Το πιθανότερο είναι πως όλοι οι συνάδελφοι στα κανάλια έκλιναν για ακόμη μια φορά το ρήμα «χρεοκοπώ» στον α’ πληθυντικό: Χρεοκοπούμε, χρεοκοπούσαμε, χρεοκοπήσαμε, θα χρεοκοπήσουμε, θα χρεοκοπούμε, έχουμε χρεοκοπήσει, είχαμε χρεοκοπήσει, θα έχουμε χρεοκοπήσει.

'Ηταν τυπωμένο σε λευκό χαρτί, πλαστικοποιημένο και κολλημένο στο μπροστινό κάθισμα, δίπλα στη θέση του οδηγού. Σε κοιτούσε κατευθείαν στα μάτια. Δεν σου άφηνε επιλογή. Έπρεπε να το διαβάσεις. Το όνομα που αναγραφόταν στην πρώτη σειρά κάτι μου θύμιζε, κάποιος τον είχε αναφέρει σε κάποιο αμφιθέατρο όταν ακόμα σπούδαζα και πίστευα ότι η πολιτική ήταν ένα όχημα το οποίο ακολουθούσε τις κατευθυντήριες του εκάστοτε οδηγού.

Τελικά αποδείχθηκε όχημα μεν, το οποίο όμως κινείται με κεκτημένη ταχύτητα, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και εφεξής. Σαν τραίνο-φάντασμα που δεν σταματάει. Οι φιλόδοξοι επιβάτες πηδούν για να ανεβούν. Και θα πρέπει να ξαναπηδήσουν για να κατεβούν.