Αιμοδοσία και υγεία: Δώσε αίμα για το… καλό σου!

Αιμοδοσία και υγεία: Δώσε αίμα για το… καλό σου!

Πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά όχι μόνο τη ζωή του «παραλήπτη» αλλά και τη δική σου

Αιμοδοσία και υγεία: Δώσε αίμα για το… καλό σου!
«Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να σώσεις μια ζωή», ήταν το μήνυμα παλαιότερης διαφήμισης που μιλούσε για τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας. Στην πραγματικότητα όμως, δίνοντας αίμα, δεν βοηθάς απλά μια άλλη καρδιά να κτυπά, αλλά χαρίζεις ζωή και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει περίπου έξι λίτρα του πιο πολύτιμου υγρού, χάρη στο οποίο ζούμε. Για κάποιους μπορεί να είναι παρά μόνο μερικές σταγόνες αίμα, για κάποιους άλλους όμως είναι η ζωή τους. Ωστόσο η «δωρεά» ωφελεί σημαντικά και τον δωρητή.

Όπως αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη της στην ελάττωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που είθισται να έχουν οι αιμοδότες. Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος – και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιταχύνουν την οξείδωση της χοληστερόλης και κατά συνέπεια να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Επομένως η δωρεά «αραιώνει» το αίμα και δρα προστατευτικά. 

Αμερικανική μελέτη μάλιστα έχει δείξει ότι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα στους αιμοδότες ηλικίας 43 έως 61 ετών, οι οποίοι δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο.

Η αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο, όμως, μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο σύμφωνα με μία άλλη αμερικανική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ανακάλυψαν ότι με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά την διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος.
Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.


Τα ψυχολογικά οφέλη της αιμοδοσίας
Η αίσθηση ότι έχουμε βοηθήσει έναν συνάνθρωπο, μας κάνει να αισθανόμαστε ηθικά υπερήφανοι και να περιμένουμε πως και οι υπόλοιποι θα έκαναν το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης.


Ο συνεχής έλεγχος της υγείας μας
Όταν προχωρούμε τακτικά σε εθελοντική αιμοδοσία, το αίμα μας υπόκειται συνεχώς σε εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο και έτσι μένουμε ενημερωμένοι για την αιματολογική μας υγεία.


Τα αποθέματα που σώζουν
Η εθελοντική αιμοδοσία όχι μόνο γλιτώνει τους κοντινούς συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από την αγωνία της εύρεσης της κατάλληλης ομάδας αίματος, αλλά δημιουργεί αποθέματα που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους. Αφενός υπάρχει περισσότερο αίμα για περιόδους που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη στα νοσοκομεία (για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες) και αφετέρου τα ελληνικά ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «εισαγωγή» αίματος από ξένες χώρες επειδή δεν επαρκεί το διαθέσιμο ελληνικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης