Λισαβόνα: Ρομαντική και σύγχρονη

Λισαβόνα: Ρομαντική και σύγχρονη


Λισαβόνα: Ρομαντική και σύγχρονη

Μυστηριώδης και σαγηνευτική, ράθυμη αλλά και ζωηρή, απλωμένη σε επτά λόφους στις όχθες του ποταμού Τάγου, η Λισαβόνα συνδυάζει επιτυχημένα μια ρομαντική και με κάτι από τα παλιά αύρα με τη ζωντάνια μιας σύγχρονης μεγαλούπολης, προσφέροντας ένα πακέτο εμπειριών που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη.

Περίπατος στις ατμοσφαιρικές γειτονιές 
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας είναι να το περπατήσετε• τα πάντα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Μια βόλτα στα ανηφορικά σοκάκια της Alfama, της παλαιότερης και πιο γραφικής γειτονιάς, θα σας αποκαλύψει το αυθεντικό και ρομαντικό πρόσωπο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Η άλλοτε αριστοκρατική συνοικία των Μαυριτανών είναι το μόνο μέρος της πόλης που επέζησε του καταστροφικού σεισμού του 1755. Λαβυρινθώδη σοκάκια, παλιομοδίτικα τραμ, , μυρωδιά φρέσκου ψαριού και παραδοσιακές fado μελωδίες. Ο καθεδρικός ναός Se- ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία της Λισαβόνας- και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castelo de Sao Jorge) στην κορυφή του λόφου, είναι ίσως από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Η γνωριμία σας με την πόλη συνεχίζεται στις ζωντανές γειτονιές Chiado και Bairro Alto, που είναι γεμάτες με ωραία μαγαζιά για ψώνια, cafe, εστιατόρια και μπαρ.

Βόλτα με το τραμ 
Κάντε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο μέσα από μια κλασσική διαδρομή με τα μικρά, κίτρινα τραμ που περνάνε ξυστά από προσόψεις σπιτιών και μαγαζιών και σου αποκαλύπτουν πολλές όμορφες γωνιές της πόλης. Αξέχαστη εμπειρία η βόλτα με το παλιομοδίτικο τραμ 28 που ξεκινάει από την Praça do Martim Moniz (βόρεια της Baixa), περνάει από πολλές περιοχές του κέντρου και ανηφορίζει μέχρι την Alfama, προσφέροντας υπέροχη θέα στην πόλη

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Η πόλη από ψηλά
Την πιο μαγευτική θέα στην πόλη θα την απολαύσετε από τις πολεμίστρες του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου (Castelo de Sao Jorge), που στέκεται από τον 2ο π.Χ. αιώνα στον υψηλότερο από τους επτά λόφους της Λισαβόνας, πάνω από τη γειτονιά Alfama. Η μικρή και γραφική συνοικία Santa Cruz do Castelo που βρίσκεται εκεί, συμπληρώνεται μοναδικά από ένα ειδυλλιακό σκηνικό με πολεμίστρες και καταπράσινους κήπους (R. de Santa Cruz do Castelo, www.castelodesaojorge.pt). Υπέροχα πανοράματα της πόλης και του ποταμού Τάγου θα απολαύσετε και από την τοποθεσία Miradouro da Graça, κοντά στο κάστρο (προτείνουμε να πάτε το ηλιοβασίλεμα), αλλά και από την κορυφή της θριαμβικής αψίδας Arca da Rua Augusta στην Praca do Comercio (Rua Augusta 2). Μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για εξαιρετική θέα στην πόλη είναι και ο Elevador de Santa Justa, o νεογοτθικός ανελκυστήρας που ενώνει την Baixa με την πλατεία Carmo που βρίσκεται ψηλότερα (Rua de Santa Justa).

Διασκέδαση για όλους στο Parque das Nacoes
Ιδανικός προορισμός χαλάρωσης τόσο για οικογένειες όσο και για ζευγάρια, το Parque das Nacoes θα σας αποκαλύψει το σύγχρονο πρόσωπο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Χτισμένο στην περιοχή που αναπτύχθηκε για τη διεθνή έκθεση της Λισαβόνας Expo ‘98, δίπλα στον ποταμό Τάγο, το Πάρκο των Εθνών προσφέρει ένα φουτουριστικό αστικό τοπίο με υπερμοντέρνες κατασκευές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το τεράστιο εμπορικό κέντρο Vasco da Gama (www.centrovascodagama.pt) και το Oceanario de Lisboa- ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη (www.oceanario.pt). Θα βρείτε επίσης πολλά εστιατόρια, πολυχώρους αναψυχής, καζίνο και πάρκα ιδανικά για ανάλαφρα πικνίκ, ενώ μπορείτε να απολαύσετε βόλτες με ποδήλατα και τελεφερίκ (www.portaldasnacoes.pt).

Ένα πρωινό στο Belem

Η Λισαβόνα συνδυάζει μια ρομαντική και με κάτι από τα παλιά αύρα με τη ζωντάνια μιας σύγχρονης μεγαλούπολης

Η ιστορική περιοχή του Belem, που υπήρξε η αφετηρία των θαλασσοπόρων για τη μεγάλη περιπέτεια, διαθέτει μοναδικά αξιοθέατα, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που δεν πρέπει να χάσετε. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική του Torre de Belém, του επιβλητικού λευκού πύργου που συνδυάζει μαυριτανικά, γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία (Av. Brasília, www.torrebelem.pt). Επισκεφθείτε το Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου (Mosteiro dos Jeronimos), όπου βρίσκονται οι τάφοι των Βάσκο ντα Γκάμα και Φερνάντο Πεσόα. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα από λευκό μάρμαρο, με γοτθικά στοιχεία διανθισμένα με ναυτικά θέματα (Praça do Império, www.mosteirojeronimos.pt). Ιδανική γλυκιά συντροφιά στις βόλτες σας, τα διάσημα και πεντανόστιμα pastéis de belém, μικρές φωλιές από τραγανό φύλλο με κρέμα, που φτιάχνονται με συνταγή που αποτελεί το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό της πορτογαλικής ζαχαροπλαστικής.

Χαλάρωση στα πάρκα 
Η Λισαβόνα είναι καταπράσινη και γεμάτη υπέροχα πάρκα και βοτανικούς κήπους που προσφέρονται για ρομαντικές αποδράσεις ή παιχνίδια με την οικογένεια. Μην αμελήσετε να κάνετε μια βόλτα στο Parque Eduardo VII, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, βόρεια της λεωφόρου Da Liberdade και της πλατείας Marques de Pombal. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια αστική όαση μιας και στο κέντρο της πόλης θα συναντήσετε ιδιαίτερα τροπικά φυτά. Το Jardim da Estrela είναι ένα υπέροχο πάρκο στην καρδιά της πόλης, που αγαπούν πολύ οι ντόπιοι και ειδικά οι οικογένειες καθώς πέρα από την  πλούσια βλάστηση που διαθέτει, έχει λιμνούλα με πάπιες, μία μεγάλη παιδική χαρά αλλά και cafe για ξεκούραση των μεγάλων  (Praça da Estrela). Σημειώστε επίσης τον Jardim do Torel, έναν όμορφο καισχετικά κρυμμένο- κήπο του 19ου αιώνα, με είσοδο από την οδό Andrade, που προσφέρει καταληπτική θέα πάνω από το κέντρο της Λισαβόνας, κυρίως στη λεωφόρο Liberdade.

Δείπνο και fados 
Το δείπνο υπό το φως των κεριών και των ήχων των fados, των λαϊκών πορτογαλέζικων τραγουδιών, είναι μια εμπειρία που δεν θα θέλατε να χάσετε με τίποτα. Τα fados, τα θλιμμένα τραγούδια της πορτογαλικής ψυχής, εξιστορούν πληγωμένους έρωτες, παιχνίδια της μοίρας και δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα. Θα τα ακούσετε σε πολλά εστιατόρια και μπαρ, κυρίως στις γειτονιές Alfama, Mouraria και Lapa. Ακόμη και αν δεν μιλάτε την γλώσσα για να καταλάβετε τα λόγια, η μελωδία και μόνο θα σας συνεπάρει. Συνοδεία fados ή όχι πάντως, στη Λισαβόνα θα γευτείτε μπακαλιάρο σε όλες τις πιθανές εκδοχές,  πιάτα με μύδια κι άλλα θαλασσινά και ιδιαίτερες σούπες όπως η caldo verde (με λάχανο) και η sopa de alho (με σκόρδο και ψωμί). Αν αναζητάτε μεγάλη ποικιλία καλών εστιατόριων, που προσφέρουν από παραδοσιακή πορτογαλική μέχρι διεθνή κουζίνα, επιλέξτε την περιοχή Bairro Altο.

Κοντινή απόδραση στην παραμυθένια Sintra

Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει μια μικρή εξόρμηση μέχρι την πόλη Σίντρα, 40 λεπτά από τη Λισαβόνα (με τρένο από το σταθμό Rossio). Αγαπημένη περιοχή των αριστοκρατών και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Σίντρα μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι με μεγαλόπρεπα παλάτια, μαγευτικούς κήπους και επαύλεις που μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Από εδώ μην φύγετε χωρίς μπορείτε να επισκεφθείτε το επιβλητικό Palacio Nacional de Sintra, το πολύχρωμο Palacio Nacional da Pena, στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, το Castelo dos Mouros, αλλά και το ιδιαίτερο Palácio de Monserrate με τον πανέμορφο βοτανικό κήπο (www.parquesdesintra.pt). Αξιοθέατα και σημεία που θα σας χαρίσουν μοναδικές εικόνες στο μυαλό αλλά… και στην φωτογραφική σας.

Info 

Πετάξτε για τη Λισαβόνα με την ΑEGEAN με έως και 5 απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως από Αθήνα.
Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Η κόκκινη γραμμή του μετρό, που φτάνει ως το αεροδρόμιο, θα σας μεταφέρει γρήγορα στο κέντρο της πόλης. Αν δεν έχετε πολλές αποσκευές, μπορείτε επίσης να πάρετε τα λεωφορεία 705, 722, 744, 783 και 208 (νυχτερινό) για το κέντρο. Μία έξυπνη και βολική κίνηση είναι η αγορά της Lisboa Card, που παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδο ή έκπτωση σε πολλά μουσεία και αξιοθέατα, εκπτώσεις σε καταστήματα, εστιατόρια κ.ά. Ισχύει για 24, 48 ή 72 ώρες και κοστίζει αντίστοιχα €18,50, €31,50 και €39 (περισσότερες πληροφορίες: www.visitlisboa.com).







{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης