Η «αξέχαστη» ελληνική ρετσίνα που μάγεψε τους New York Times

Η «αξέχαστη» ελληνική ρετσίνα που μάγεψε τους New York Times

Πρώτη στη λίστα των New York Times με τα 10 πιο αξέχαστα κρασιά του 2016

Η «αξέχαστη» ελληνική ρετσίνα που μάγεψε τους New York Times
Μία ευχάριστη έκπληξη για την ελληνική οινοποιία έκρυβε η λίστα με τα 10 πιο αξέχαστα κρασιά για το 2016 που δημοσιοποιήσαν οι New York Times.

Ο κορυφαίος κριτικός οίνου, Έρικ Ασίμοβ, δοκίμασε τη Ρετσίνα της ΓΑΙΑ Οινοποιητικής κατά τη διάρκεια μίας τυχαίας στάσης για μεσημεριανό σε ένα ελληνικό εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο και όπως φαίνεται η εμπειρία του έμεινε αξέχαστη.

Κλείσιμο
«Η ρετσίνα είναι ένα απ’ τα πιο περιφρονημένα κρασιά στον κόσμο… Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι αρχάριοι για το κρασί είναι ότι η ρετσίνα είναι απαίσια», αναφέρει ο Ασίμοβ, συνεχίζοντας ότι ένα ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο στην αρχή του χρόνου τον έκανε να αναθεωρήσει το στερεότυπο. «Τι αποκάλυψη! Η ρετσίνα, ένα μπουκάλι Γαία ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ Nobilis, ήταν γοητευτική, λαμπερή και ισορροπημένη, με ευδιάκριτες νότες πεύκου. Ταίριαζε απόλυτα με το ψητό καπνισμένο αρνί και τη σαλάτα μου».



«Πόσο εύκολο», σχολιάζει ο Ασίμοβ, «είναι να απορρίψει κανείς παραδόσεις αιώνων όπως η ρετσίνα, οι οποίες δεν ταιριάζουν στις σύγχρονες ευαισθησίες μας. Ωστόσο, στο πλαίσιο του "Souvla" 
(το ελληνικό εστιατόριο που γευμάτισε στο Σαν Φρανσίσκο) αυτή η ρετσίνα ήταν το καλύτερο κρασί που θα μπορούσε να πιει κανείς». «Περίπου ένα μήνα αργότερα», συνεχίζει ο Ασίμοβ, «ο οινοχόος του Betony στο Μανχάταν (σύγχρονο εστιατόριο αμερικανικής κουζίνας βραβευμένο με αστέρι Michelin) μου σέρβιρε σε τυφλή γευσιγνωσία ένα ποτήρι από το ίδιο κρασί. Ήξερα πιο (κρασί) ήταν και ταίριαξε πολύ καλά ακόμα και στο πλαίσιο της σύγχρονης αμερικανικής κουζίνας του εστιατορίου».
 
Φυσικά, οι διακρίσεις για τη Ρετσίνα του Οινοποιείου δεν ήρθαν τυχαία καθώς οι Γιάννης Παρασκευόπουλος και Λέων Καράτσαλος, ιδρυτές της ΓΑΙΑ, δημιούργησαν  μετά από αρκετά χρόνια έρευνας και δοκιμών μία ρετσίνα ακολουθώντας όλους τους κανόνες της σύγχρονης οινοποίησης (ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές τεχνικές που παρήγαν ρετσίνα χαμηλότερης ποιότητας) και χρησιμοποιώντας ελεγχόμενη ποσότητα ρετσινιού, που συμπληρώνει και δεν επισκιάζει το σταφύλι.
 
Ας ευχηθούμε οι διακρίσεις για τη ρετσίνα να διαλύσουν τη «ρετσινιά» που την ακολουθεί και να την καταστήσουν, γιατί όχι, ένα από τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα μας, καθώς άλλωστε παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης