Φωτογραφίες: Πώς τρώνε οι πλούσιοι και πώς οι φτωχοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Φωτογραφίες: Πώς τρώνε οι πλούσιοι και πώς οι φτωχοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Από την αρχαία Αίγυπτο, μέχρι τη σύγχρονη βόρεια Κορέα, το χάσμα στη διατροφή είναι ασύλληπτο

Φωτογραφίες: Πώς τρώνε οι πλούσιοι και πώς οι φτωχοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
«Ας φάνε παντεσπάνι» φέρεται να έχει πει ίσως η πιο σπάταλη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, όταν της ανέφεραν πως οι προμήθειες του λαού σε ψωμί εξαντλούνταν, αφήνοντας έτσι μια μικρή εικόνα του διατροφικού χάσματος μεταξύ του λαού και της βασιλικής οικογένειας.

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, προέβη ο φωτογράφος Χάρι Χάργκριβς, ο οποίος, συνεργαζόμενος με τη στυλίστα φαγητού Κέιτλιν Λέβιν, εξέδωσαν το Power Hungry. Πρόκειται για ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, που απεικονίζουν τη διαφορά που υπάρχει στα τραπέζια φαγητού των πλουσίων με αυτά των φτωχών.

Κλείσιμο
Η συγκεκριμένη δημιουργία, θα φιλοξενηθεί σε έκθεση στο Μπρούκλιν, από 4 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτογραφίες από το φαγητό της αρχαίας Ρώμης, της Γαλλίας της Μαρίας Αντουανέτας, της Βόρειας Κορέας υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν, των σύγχρονων ΗΠΑ και του καθεστώτος του Μπασάρ αλ- Άσαντ στη Συρία.

1. Βόρεια Κορέα



Στη μια πλευρά φαίνεται το πλούσιο δείπνο που απολαμβάνει συνήθως ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν, με το αγαπημένο του Έμενταλ να κατέχει μια θέση. Στην άλλη πλευρά, αποκαλύπτεται ο λόγος για τον οποίο το ένα τέταρτο των παιδιών της χώρας πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό.


2. Η.Π.Α.



Μπορεί στη χώρα του Τζορτζ Ουάσινγκτον να μη χρησιμοποιείται πολύ ο όρος «διατροφικό χάσμα», όμως όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το καλής ποιότητας φαγητό, αντικαθίσταται με ανθυγιεινές μερίδες για το ένα έκτο του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

3. Συρία



Σύμφωνα με αναφορές, το ζεύγος αλ-Άσαντ φέρεται να απολαμβάνει ένα μεγάλο συνδυασμό δυτικών και μεσανατολικών πιάτων στο δείπνο του, την ώρα που «σκόπιμα ωθεί σε θάνατο από την πείνα, χιλιάδες ανθρώπους» σύμφωνα με τον φωτογράφο Χάρι Χάργκριβς.

4. Γαλλία 18ος αιώνας


Στη Γαλλία, πριν την επανάσταση του 1789, ένας ανειδίκευτος εργάτης αναμενόταν να ξοδέψει περίπου το 97% του μισθού του για να αγοράσει ψωμί. Την ίδια ώρα η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος 16ος, απολάμβαναν ό,τι πιο ακριβό μπορούσαν να βρουν, μεταξύ άλλων σαμπάνιες, πάστες και άλλα γλυκά.

5. Αρχαία Ρώμη



Στην περίοδο της μεγάλης ακμής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι πιο πλούσιοι απολάμβαναν δείπνα μεγάλης ποικιλίας, που ήταν φτιαγμένα για να ικανοποιούν και την παραμικρή γευστική παραξενιά. Από την άλλη πλευρά, ο απλός Ρωμαίος, είχε στη διάθεσή του κυρίως ψωμί και κεχρί, ένα είδος δημητριακού.

6. Αρχαία Αίγυπτος



Στην αρχαία Αίγυπτο, οι Φαραώ, απολάμβαναν και αυτοί μια τεράστια ποικιλία φαγητών όταν καθόντουσαν στο τραπέζι, ενώ οι φτωχοί πολίτες έπρεπε να αρκεστούν, κυρίως, σε ψωμί και λαχανικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης