Πέντε λόγοι για τους οποίους η Σουηδία είναι η καλύτερη χώρα για να… γερνάς!

Πέντε λόγοι για τους οποίους η Σουηδία είναι η καλύτερη χώρα για να… γερνάς!

Διάβασέ τους και ίσως σε κάνουν να δεις τη χώρα με άλλο… μάτι 

Πέντε λόγοι για τους οποίους η Σουηδία είναι η καλύτερη χώρα για να… γερνάς!
Σουηδία. Όταν ακούς το όνομα αυτής της σκανδιναβικής χώρας, το πρώτο πράγμα που πιθανόν σκεφτείς είναι τα ΙΚΕΑ και τα… κεφτεδάκια που σερβίρονται εντός των εν λόγω καταστημάτων. 

Αν ωστόσο δεν έχεις ταξιδέψει στην κρύα χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά, ώστε στο άκουσμά της να αναπολείς αστραπιαία τις αναμνήσεις σου από το ταξίδι σου, υπάρχουν πέντε λόγοι που σύμφωνα με την αμερικανική Huffington Post ,θα σε κάνουν να δεις τη  χώρα με… άλλο μάτι.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, πέρυσι η Σουηδία ανακηρύχτηκε ως η πέμπτη πιο… ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της τις ΗΠΑ, οι οποίες βρέθηκαν στην 17η θέση. Επιπλέον, οι Σουηδοί συγκαταλέγονται στους πολίτες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. 

Μήπως τελικά να ξανασκεφτείς σε ποιο μέρος αυτού του πλανήτη θες να περάσεις τα… γηρατειά σου; 

1. Η σκανδιναβική διατροφή

Μέχρι στιγμής ήξερες τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί πρότυπο υγιεινής κουζίνας. Μην ξαφνιαστείς αν αρχίσεις να ακούς όλο και περισσότερο τη σκανδιναβική κουζίνα… Ψάρια, μούρα και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μερικά από τα βασικά συστατικά της και μάλιστα μελέτες δείχνουν η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κατά άλλες μελέτες είναι υπεύθυνη και για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. 



2. Καθαρό περιβάλλον

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι η δεύτερη χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας υδάτων. Ο καθαρός αέρας της σκανδιναβικής χώρας μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια, από καρκίνο του πνεύμονα και από σειρά άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. 



3. Ανεξάρτητη διαβίωση


Η χώρα προσφέρει από τα καλύτερα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, με την παροχή πολλών υπηρεσιών αλλά ανεξαρτησίας. Τα μέλη τους μπορούν να σχεδιάσουν μόνοι τους το καθημερινό πρόγραμμά τους, να ετοιμάσουν το δικό τους φαγητό και να οργανώσουν το πότε θα δουν το συγγενικό τους περιβάλλον, γνωρίζοντας παράλληλα ότι όταν χρειαστούν κάθε είδους βοήθεια, την έχουν. 



4. Σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων 

Κάθε δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη να προσέχει τους ηλικιωμένους. Διοργανώνονται γεύματα σε κέντρα, ενώ παρέχεται και διανομή φαγητού κατ’ οίκον. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν άτομα που αναλαμβάνουν να κρατούν συντροφιά, προκειμένου οι ηλικιωμένοι να μην αισθάνονται μοναξιά. 



5. Γυμναστική 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η Σουηδία, βρίσκεται μεταξύ των χωρών όπου η γυμναστική είναι κουλτούρα. Επτά  στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι γυμνάζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το γυμναστήριο αλλά και το περπάτημα, είναι τρόπος ζωής για τους Σουηδούς. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης