Επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στις ΗΠΑ

Επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στις ΗΠΑ

Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ – Με τιμές αρχηγού κράτους και κόκκινα χαλιά χάρη στη Μελάνια 

Επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στις ΗΠΑ
Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν, που θα γίνει ο πρώτος ηγέτης που θα γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. 

Η επίσκεψη, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο AFP, θα πραγματοποιηθεί  στις 23-24 Απριλίου. Ο Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει στάση και στη Νέα Ορλεάνη, στο πλαίσιο των εορτασμών των 300 ετών από την ίδρυση της πόλης από Γάλλους. 

Κλείσιμο
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να καλέσει τον γάλλο ομόλογό του στα τέλη Ιανουαρίου. Άλλωστε πέρυσι τον Ιούλιο, ο Μακρόν τον είχε υποδεχθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια. Η επιλογή του Μακρόν φέρεται ως προϊόν επιμονής της Μελάνια Τραμπ προς το σύζυγό της, ενώ η επίσημη επίσκεψη συνοδεύεται από υψηλότερες τιμές, μεταξύ των οποίων και μια τελετή στο Λευκό Οίκο. 

Φιλικές σχέσεις παρά τις διαφωνίες 

Οι σχέσεις Μακρόν – Τραμπ είναι φιλικές, παρά τις διαφορές τους σε πολλά ζητήματα, όπως την κλιματική αλλαγή, μετά και την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού τον περασμένο Ιούνιο.

Τον Ιούλιο, ο Τραμπ ήταν καλεσμένος του Μακρόν με τον οποίο παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων. Την προηγουμένη, παρέθεσε δείπνο με τη σύζυγο του στον Πύργο του Άιφελ. Η φιλοξενία ενθουσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε δεσμευτεί για κάτι αντίστοιχο. 

Αντίθετοι σε επίσημη επίσκεψη οι Βρετανοί 

Εκείνη την περίοδο οι Βρετανοί υπέγραφαν μαζικά μια αίτηση που ζητούσαν να μετατραπεί η επίσκεψη του Τραμπ στο Λονδίνο από επίσημη σε απλή. Την αίτηση υπέγραψαν περίπου 1,9 εκατομμύριο άνθρωποι. 

Στις 12 Ιανουαρίου, ο Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του, επικαλούμενος την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε» την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Οι ΗΠΑ είναι εταίρος μας»

Από την πλευρά του, ο Μακρόν έχει αναφερθεί στη «φιλία» του με τον αμερικανό πρόεδρο και τη στρατηγική σημασία των δύο χωρών. «Η προσωπική αυτή σχέση (μαζί του) είναι για μένα πολύ ισχυρή, είμαι πολύ προσηλωμένος σε αυτήν. Και οι ΗΠΑ είναι εταίρος μας» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όσον αφορά το μέλλον της Συρίας η ακόμη την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, σημείωσε.

Ερωτηθείς μάλιστα αν ο Τραμπ είναι επικίνδυνος, ο Μακρόν είπε ότι ορισμένες φορές «είναι απρόβλεπτος» γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά ουδέποτε τον έχει πιάσει να μην είναι συνεπής στο στόχο. 

«Διαφωνώ μαζί του για την μέθοδο, αλλά στο τέλος συμφωνούμε» ανέφερε. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης