Η Γερμανία κατηγορείται για “παράνομη” απέλαση Αφγανού αιτούντος άσυλο

Η Γερμανία κατηγορείται για “παράνομη” απέλαση Αφγανού αιτούντος άσυλο

Ο Αφγανός φοβάται για τη ζωή του εφόσον επιστρέψει στη χώρα, την οποία εγκατέλειψε σε ηλικία 5 ετών -Οι απελάσεις που έχουν κάνει οι γερμανικές αρχές έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα ενός χρόνου

Η Γερμανία κατηγορείται για “παράνομη” απέλαση Αφγανού αιτούντος άσυλο
Την απόφαση να απελάσουν έναν 26χρονο Αφγανό, αιτούντα άσυλο, έλαβαν οι γερμανικές αρχές, που δέχθηκαν πυρά για τη συγκεκριμένη πρακτική. Σύμφωνα με νομικούς, η απέλαση αντίκειται  στους κανόνες του γερμανικού κράτους. 

Ο 26χρονος θα πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν, μια χώρα την οποία εγκατέλειψε από 5 χρονών. Σύμφωνα με τον Guardian, o ίδιος εγείρει φόβους για τη ζωή του. 

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, η Γερμανία έχει αυξήσει κατά πολύ τις απελάσεις, που έχουν διπλασιαστεί την παρμένη χρονιά. Μόνο για αύριο, Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί 78. 

Η πρακτική της Γερμανίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας, που καταγγέλλει παραβίαση των διεθνών νόμων για την επιστροφή αιτούντων άσυλο στο Αφγανιστάν, σε μία περίοδο που οι απώλειες αμάχων στη χώρα βρίσκονται στα πιο υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών. 

Η απέλαση προβλέπεται για τις περιπτώσεις όπου άνδρες αιτούντες άσυλο με καταγωγή από το Αφγανιστάν μπορούν να επιτρέψουν εφόσον έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα ή θεωρούνται “επικίνδυνοι” ύποπτοι. Επίσης, μπορούν να επιστραφούν εάν αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές για να διευκρινιστεί η ταυτότητά τους. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι δικηγόροι του 26χρονου Αφγανού υποστηρίζουν ότι δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, καθώς δεν είναι εγκληματίας, δεν έχει θεωρηθεί πιθανός ύποπτος για τρομοκρατία και έχει συνεργαστεί με τις αρχές, δείχνοντας τα έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητά του. Ο πελάτης τους, που ζει στη Βαυαρία νιώθει φόβο για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο Αφγανιστάν και φοβάται για τη ζωή του, αφού ο πατέρας του ήταν μέλος οργάνωσης που πολέμησε κατά των Ταλιμπάν. 

Στη Γερμανία, κάθε κρατίδιο μπορεί να καθορίσει τη δική του πολιτική σε ζητήματα απελάσεων. Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι του Αφγανού φοβούνται ότι ο πελάτης τους μπορεί να πέσει θύμα μιας σκληρής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες που επιδιώκει η κυβέρνηση της Βαυαρίας. 

Αμφιλεγόμενες οι απελάσεις Αφγανών στη Γερμανία

Οι απελάσεις στο Αφγανιστάν είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γερμανία, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής, ενώ σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των θυμάτων που ήταν άμαχοι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2016. 

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Γερμανία έχει διπλασιάσει τις απελάσεις της από 145 στα τέλη Ιουνίου 2016 στις 282 μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης