H αυτοματοποίηση θα οδηγήσει στην απόλυση το 1/3 του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ ως το 2030

H αυτοματοποίηση θα οδηγήσει στην απόλυση το 1/3 του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ ως το 2030

Θα χρειαστούν δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου οι κοινωνίες να παραμείνουν ασφαλείς και ενωμένες μετά τα αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων 

H αυτοματοποίηση θα οδηγήσει στην απόλυση το 1/3 του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ ως το 2030
Το μέλλον της αυτοματοποίησης διαγράφεται λαμπρό στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τις προκλήσεις που πρόκειται να δημιουργήσει η εξάπλωσή της ανά τον κόσμο, υπογραμμίζει νέα μελέτη του ινστιτούτου McKinsey.

Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας, την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 2030 θα χρειαστούν δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου οι κοινωνίες να παραμείνουν ασφαλείς και ενωμένες, μετά τα αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων που πρόκειται αναπόφευκτα να προκαλέσει η αυτοματοποίηση των βιομηχανικών συστημάτων.

Κλείσιμο
Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο (συμπεριλαμβανομένου του 1/3 του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ και της Γερμανίας) πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στα επόμενα 13 χρόνια, υπογραμμίζει η μελέτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες χώρες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε να αντικαταστήσουν εκείνες που θα «εξαλείψει» η αυτοματοποίηση.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, τα άτομα που θα οδηγηθούν εκτός αγοράς εργασίας θα χρειαστούν σημαντική οικονομική βοήθεια αλλά και προγράμματα καταρτισης που θα τους προσφέρουν τις απαιτούμενες νέες γνώσεις ώστε να αλλάξουν κλάδο απασχόλησης.

Σε αυτό το δύσκολο μεταβατικό διάστημα, οι μισθοί πρόκειται να μειωθούν δραματικά. «Η πρόκληση με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο είναι συγκρίσιμη με το σχέδιο Μάρσαλ», επισημαίνει ο Michael Chui, συγγραφέας της μελέτης του ινστιτούτου McKinsey.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγε επί οχτώ μήνες το think tank, σχεδόν το 50% των ανθρώπων που θα χάσουν τη δουλειά τους (375 εκατομμύρια πολίτες, δηλ. το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού) θα πρέπει να βρουν τελείως διαφορετικό επάγγελμα, αφού το παλιό τους είτε θα εξαλειφθεί τελείως ή θα χρειάζεται πολύ λιγότερους εργαζόμενους. 

Φυσικά η χώρα που θα επηρεαστεί πιο πολύ από την αυτοματοποίηση είναι η Κίνα, όπου 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι (12% του εργατικού δυναμικού της χώρας) αναμένεται να αλλάξουν επάγγελμα μέχρι το 2030.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης