Γερμανία: Μετά την τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς, τα μικρότερα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Γερμανία: Μετά την τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς, τα μικρότερα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Η διαφορά των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζει να είναι διψήφια - Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Emnid» δείχνει ότι το κόμμα του Σουλτς SPD αποσπά 24% ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ 38%

Γερμανία: Μετά την τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς, τα μικρότερα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους
Ένα 24ωρο μετά την τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς, τη μία και μοναδική πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, σειρά είχαν χθες τα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν την τρίτη θέση. 

Την ώρα που οι υποψήφιοι των τεσσάρων κομμάτων -των Πρασίνων, της Αριστεράς, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Ευρωσκεπτικιστών- διασταύρωναν τα ξίφη τους, η
Κλείσιμο
Μέρκελ υποδεχόταν στην καγκελαρία τον 81χρονο Αμερικανό ηθοποιό, Ρόμπερτ. Ο ηθοποιός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος, συνοδευόταν από τη σύζυγό του. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, το περιεχόμενο της συζήτησης Μέρκελ - Ρέντφορντ δεν έχει γίνει γνωστό.  
    
Το Κόμμα των Πρασίνων

Στη διάρκεια της χθεσινής τηλεμαχίας, ο πιο αγωνιστικός υποψήφιος ήταν ο τουρκικής καταγωγής, Τζεμ Εζντεμίρ, από το κόμμα των Πρασίνων. Ο Εζντεμίρ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Σάρα Βάγκενκνεχτ από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αλλά και Αλίσε Βάιντελ (δηλωμένη ομοφυλόφιλη) από το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καταδικάζοντας την ευρωσκεπτικιστική ρητορική τους.

«Αυτός ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός είναι απλά λάθος - ανεξαρτήτως του εάν προέρχεται από την άκρα αριστερά ή από την άκρα δεξιά», δήλωσε ο Εζντεμίρ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τεράστια οφέλη από την Ε.Ε και ότι ο εύκολος δρόμος είναι να κατηγορούνται οι Βρυξέλλες για εθνικά προβλήματα στα κράτη μέλη.

Eυρωσκεπικιστικό κόμμα AfD

Η Βάιντελ από το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD υποστήριξε ότι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φταίνε για την αύξηση των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων στις γερμανικές πόλεις και κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων που εφαρμόζει.

Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)

Ο εκπρόσωπος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ προσπάθησε να στριμώξει τον Εζντεμίρ κατηγορώντας τον ότι εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κρίνοντας ότι η προσέγγισή του έναντι της Ρωσίας είναι ασυνεπής.

Ο Λίντνερ εξέπληξε πολλούς τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι το Βερολίνο ίσως χρειαστεί να αποδεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014 ως μια «μόνιμη προσωρινή διευθέτηση».

Αναφερόμενος στην απειλή τρομοκρατικών ενεργειών ισλαμιστών, ο Λίντνερ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι και επισήμανε ότι η επίθεση που είχε διαπραχθεί πέρυσι σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο από έναν νεαρό η αίτηση του οποίου για άσυλο είχε απορριφθεί θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν οι αρχές εφάρμοζαν την υπάρχουσα νομοθεσία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πέμπτος υποψήφιος που συμμετείχε χθες στο ντιμπέιτ ήταν ο Γιοαχίμ Χέρμαν, νυν υπουργός Εσωτερικών, που κατεβαίνει με το βαυαρικό κόμμα -εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).  
 
Δημοσκόπηση: 38% το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών - 24% το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών


Η διαφορά των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζει να είναι διψήφια. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Emnid» δείχνει ότι το κόμμα του Σουλτς SPD αποσπά 24% ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ 38%.

Το κόμμα της Αριστεράς καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες και AfD  συγκεντρώνοντας 8%.

Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι, στην Μπούντεσταγκ πρόκειται να καταλάβουν έδρες έξι κόμματα, από τέσσερα σήμερα, πράγμα που θα καθιστούσε δύσκολο τον σχηματισμό μιας άλλης βιώσιμης κυβερνητικής συμμαχίας πέραν του μεγάλου συνασπισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης