Η Γερμανία αρνήθηκε στην Τουρκία να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία οπαδών του Γκιουλέν

Η Γερμανία αρνήθηκε στην Τουρκία να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία οπαδών του Γκιουλέν

Αν και η γειτονική χώρα έχει κάνει επίσημο αίτημα στην γερμανική κυβέρνηση

Η Γερμανία αρνήθηκε στην Τουρκία να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία οπαδών του Γκιουλέν
Η Γερμανία απέρριψε το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που μένουν στην χώρα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης είναι ο «ιθύνων νους» πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του περασμένου έτους στη γειτονική χώρα.

Την αποκάλυψη του τουρκικού αιτήματος έκανε στις 2 Σεπτεμβρίου το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο τονίζει πως η απόρριψη του αιτήματος από την γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών μετά και την δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την 1η Σεπτεμβρίου, πως η Γερμανία θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά στην κράτηση δύο ακόμα Γερμανών πολιτών στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους.

Κλείσιμο


Η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη απορρίψει το σχετικό αίτημα της Τουρκίας για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων μελών της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν στην Γερμανία από τον Ιούνιο, λέγοντας στην Άγκυρα πως δεν υφίσταται νομική βάση για την αρμόδια εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας BaFin, να ελέγξει το κίνημα του Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με το Spiegel, στις 31 Αυγούστου οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο Γερμανούς πολίτες με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου έτους. Οι δύο Γερμανοί, τουρκικής καταγωγής, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αττάλειας ως μέλη της οργάνωσης FETÖ. Συνολικά στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 12 Γερμανοί πολίτες για πολιτικούς λόγους ενώ οι τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης