Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Στρατιώτες και Βιρμανοί πολίτες αποκεφαλίζουν και καίνε ζωντανούς μουσουλμάνους!

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Στρατιώτες και Βιρμανοί πολίτες αποκεφαλίζουν και καίνε ζωντανούς μουσουλμάνους!

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε έκκληση να σταματήσει η τραγωδία - Ο Ερντογάν μίλησε για γενοκτονία σε βάρος των Ροχίνγκια - Όλα τα φώτα πάνω στην Αουνγκ Σαν Σου Κι και τις ενέργειες για ειρήνη στο κρατίδιο Ρακίν

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Στρατιώτες και Βιρμανοί πολίτες αποκεφαλίζουν και καίνε ζωντανούς μουσουλμάνους!
Παιδιά που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια αποκεφαλιστηκαν και πολίτες κάηκαν ζωντανοί, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με ισχυρισμούς ότι οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις της Βιρμανίας διαπράττουν «γενοκτονία» ή «πογκρόμ» κατά της μουσουλμανικής μειονότητας στο δυτικό κράτος Rakhine, της χώρας.

Περίπου 60.000 πρόσφυγες πιστεύεται ότι έφυγαν από τα δυτικά σύνορα της χώρας με το Μπαγκλαντές σε μόλις μία εβδομάδα μετά από μια προσπάθεια καταστολής επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγκια. 

Κλείσιμο
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε να τερματιστεί η βία, λέγοντας ότι η συμπεριφορά προς τους Ροχίνγκια "αμαυρώνει τη φήμη της Βιρμανίας", γνωστή και ως Μιανμάρ, και απευθύνει έκκληση προς την Αουνγκ Σαν Σου Κι να ενεργήσει.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε πολύ περισσότερο, κατηγορώντας τις δυνάμεις της Βιρμανίας για γενοκτονία και λέγοντας ότι όσοι έκαναν τα στραβά μάτια στα γεγονότα, ήταν συνεργοί.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο αριθμός των εκτοπισθέντων ενδέχεται να αυξηθεί. Ο στρατός της Βιρμανίας δήλωσε ότι 400 μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις τους. 

Οι άμαχοι που διέφυγαν έδωσαν τρομακτικές περιγραφές βίας και καταστροφής από στρατιώτες της Βιρμανίας και άλλες ένοπλες ομάδες. 

Ένας άντρας που κατονομάστηκε ως Αμπντούλ Ράχμαν, 41 ετών, δήλωσε ότι επέζησε μιας επίθεσης πέντε ωρών στο χωριό Τσούτ Πίν. Είπε στο Fortifiy Rights, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που εργάζεται στην περιοχή, ότι μια ομάδα ανδρών Ροχίνγκια είχε περικυκλωθεί και κρατήθηκε σε μια καλύβα μπαμπού, η οποία στη συνέχεια πυρπολήθηκε. "Ο αδελφός μου σκοτώθηκε, οι βιρμανικοί στρατιώτες τον έκαψαν με την ομάδα", είπε. 

"Βρήκαμε [τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου] στους αγρούς. Είχαν σημάδια στο σώμα τους από σφαίρες και μερικοί είχαν αμυχές.

"Οι δύο ανιψιοί μου, τα κεφάλια τους κόπηκαν, ο ένας έξι ετών και ο άλλος εννέα, ενώ η αδελφή μου πυροβολήθηκε με όπλο".

Ένας άλλος άνθρωπος από το ίδιο χωριό, που κατονομάστηκε Σουλτάν ​​Αχμέντ, 27 ετών, δήλωσε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα: "Μερικοί άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν και πολλοί αποκεφαλίστηκαν. Ήμασταν στο σπίτι και κρυβόμασταν, όταν οι ένοπλοι κάτοικοι από ένα γειτονικό χωριό αποκεφάλιζαν ανθρώπους.

"Όταν το είδαμε αυτό, βγήκαμε πίσω από το σπίτι."

Οι επιζώντες από άλλα χωριά της περιοχής περιγράφουν επίσης ότι έβλεπαν ανθρώπους να αποκεφαλίζονται ή να τους κόβουν το λαιμό.

"Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά το πόσο τραγική και επείγουσσα είναι η κατάσταση", δήλωσε ο Matthew Smith, επικεφαλής της Fortify Rights. 

"Οι αρχές της Μιανμάρ δεν κατορθώνουν να προστατεύσουν τους πολίτες και να σώσουν ζωές. Η διεθνής πίεση είναι απαραίτητη".

Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησε το Human Rights Watch (HRW) έδειξαν 700 κτίρια που καίγονται σε άλλο χωριό Ροχίνγκια, το Chein Khar Li. "Αυτή η νέα δορυφορική απεικόνιση δείχνει την πλήρη καταστροφή ενός μουσουλμανικού χωριού και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες ότι το επίπεδο καταστροφής στο βόρειο κρατίδιο Rakhine μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί", δήλωσε ο Phil Robertson, αναπληρωτής διευθυντής για το HRW στην Ασία.

"Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένας από τους 17 τόπους που έχουμε εντοπίσει όπου έχουν πραγματοποιηθεί εμπρησμοί. Απαιτούνται ανεξάρτητοι φορείς παρακολούθησης στο έδαφος για να αποκαλύψουν επειγόντως τι συμβαίνει"

Η κυβέρνηση της Βιρμανίας αρνήθηκε την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές σε δημοσιογράφους και παρατηρητές. 

Το Σάββατο, ο κ. Johnson, απευθύνθηκε στην Αουνγκ Σαν Σου Κι, την πρώην αντιφρονούντα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και είναι πλέον κρατική σύμβουλος της χώρας, να παρέμβει.

"Η Άουνγκ Σαν Σου Κι θεωρείται σωστά ως μία από τις πιο εμπνευσμένες προσωπικότητες της εποχής μας, αλλά η αντιμετώπιση των Ροχίνγκια είναι δυστυχώς αρνητική για τη φήμη της Βιρμανίας. Αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στον εκσυγχρονισμό της χώρας της", ανέφερε.

"Ελπίζω ότι μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει όλες τις αξιόλογες ιδιότητές της για να ενώσει τη χώρα της, να σταματήσει τη βία και να τερματίσει την προκατάληψη που πλήττει τόσο τους μουσουλμάνους όσο και άλλες κοινότητες στο Rakhine.  Είναι ζωτικής σημασίας να λάβει την υποστήριξη των βιρμανικών στρατιωτικών και οι προσπάθειές της για ειρηνευτική διαδικασία να μην πέσουν στο κενό. Αυτή και όλα στη Βιρμανία θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας σε αυτό".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης