Δέκα Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί φέτος από τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν

Δέκα Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί φέτος από τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος ευθύνονται για τις περισσότερες «άμεσες και έμμεσες» επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης του Αφγανιστάν

Δέκα Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί φέτος από τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν
Δέκα Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017, αύξηση 35% σε σχέση με την περσινή χρονιά, η οποία όμως συνδέεται με τη γενικότερη αύξηση της βίας στη χώρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Υπεράσπισης του Τύπου.

Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος ευθύνονται για τις περισσότερες «άμεσες και έμμεσες» επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης του Αφγανιστάν, επεσήμανε η Επιτροπή στη διάρκεια της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσής της.

«Τους έξι πρώτους μήνες του 2017 καταγράφηκαν 73 περιστατικά βίας εναντίον δημοσιογράφων, εκ των οποίων 10 σκοτώθηκαν, 19 χτυπήθηκαν και 12 τραυματίστηκαν», αναφέρεται στην έκθεση.

«Ομάδες ανταρτών (…) έχουν απειλήσει δημοσιογράφους ότι θα κλείσουν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα, αν δεν μεταδώσουν αυτό που τους ζητούν», δήλωσε ο Νατζίμπ Σαρίφι, διευθυντής της Επιτροπής.
Η αφγανική κυβέρνηση εμφανίζεται ως υπεύθυνη για το 46% των περιστατικών εναντίον δημοσιογράφων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πληροφόρηση και αυξάνοντας τα εμπόδια που θέτει στα μέσα ενημέρωσης.

Κλείσιμο
Το 2016 το Αφγανιστάν είχε καταγράψει ρεκόρ στους θανάτους δημοσιογράφων και κατατάχθηκε δεύτερη στον κατάλογο με τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους στον Τύπο, μετά τη Συρία.

Πέρυσι τουλάχιστον 13 δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία είχε κατηγορήσει τους Ταλιμπάν για τον θάνατο τουλάχιστον 10 εξ αυτών.

Χθες Δευτέρα η οργάνωση στήριξης του Τύπου στο Αφγανιστάν «Νάι» είχε διαμαρτυρηθεί για «την κακή συμπεριφορά της αστυνομίας» απέναντι στους δημοσιογράφους οι οποίοι προσπάθησαν να καλύψουν τη φονική επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στη δυτική Καμπούλ από την οποία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 41.

Η «Νάι» αναφέρεται στις καταγγελίες πολλών δημοσιογράφων που χτυπήθηκαν από την αστυνομία ή που τους κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα στα οποία είχαν φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης, ή που αναγκάστηκαν να σβήσουν βίντεο που είχαν τραβήξει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης