Το Πεκίνο αγνοεί τις επικρίσεις για το θάνατο του Λιου Σιαομπό

Το Πεκίνο αγνοεί τις επικρίσεις για το θάνατο του Λιου Σιαομπό

«Ζητάμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να σέβονται τη νομική κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

Το Πεκίνο αγνοεί τις επικρίσεις για το θάνατο του Λιου Σιαομπό
Καταιγισμό πυρών από την διεθνή κοινότητα δέχεται η Κίνα μετά το θάνατο του Κινέζου αντιφρονούντα και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό. Θρήνος για τους Κινέζους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ώρα που ο αντιφρονών Κινέζος καλλιτέχνης, Άι Ουειουέι εγκαλεί για βαρβαρότητα την κυβέρνηση του Πεκίνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον άφησε να παλέψει μόνος τον καρκίνο.

Το Πεκίνο,από την πλευρά του, ήταν ξεκάθαρο καλώντας την διεθνή κοινότητα να μην μπλέκεται στα πόδια της: «Ζητάμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να σέβονται τη νομική κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Κλείσιμο
«Η κηδεία του Σιαομπό θα οργανωθεί με βάση τις επιθυμίες της οικογένειάς του και τα τοπικά έθιμα, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν βοήθεια εάν ζητηθεί η οικογένεια», όπως αναφέρει το πρακτορείο "China News Service", τηρώντας σιγή ιχθύος για τον τόπο και τον χρόνο της τελετής. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί, αν θα παραστούν στην κηδεία αξιωματούχοι δυτικών χωρών, καθώς σχεδόν όλοι οι ηγέτες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η επιτροπή Νόμπελ επέκριναν δριμύτατα το Πεκίνο, επειδή δεν τον άφησε ελεύθερο προκειμένου να λάβει θεραπεία στο εξωτερικό, προκαλώντας την μήνιν της κυβέρνησης.

Ο Λιου Σιαομπό απεβίωσε, χτες, Πέμπτης, σε ηλικία 61 ετών μετά από μία δύσκολη μάχη με την επάρατη νόσο. Σε ανακοίνωσή τους, οι αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας, επεσήμαναν ότι ο Κινέζος νομπελίστας νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο. 

Μία από τις τελευταίες φωτογραφίες με τη γυναίκα του, όταν ήταν στη φυλακή. Δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας.



«O θάνατος του Κινέζου διαφωνούντα αποτελεί μία πολύ δύσκολη στιγμή για τα μέλη του κινήματος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και πιστοποιεί τη βαρβαρότητα της κινεζικής κυβέρνησης«, δήλωσε ο αντιφρονών Κινέζος καλλιτέχνης Άι Ουειουέι. «Ο Λιου Σιαομπό δεν ήταν εγκληματίας»,τόνισε σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς από το στούντιό του στο Βερολίνο. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Κίνας αντιμετώπισε την ασθένεια του του Σιαομπό, πρόσθεσε: «Η Κίνα έδειξε πόσο βάρβαρη κοινωνία είναι». Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για τους Κινέζους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Από την πλευρά της,η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, σε ανακοίνωσή της εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση της Λιου Σιά, χήρας του νομπελίστα Λιου Σιαομπό. «Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση της Λιου Σιά μετά τον τραγικό θάνατο του συζύγου της», ανέφερε ο Όλαφ Νόελσταντ, γραμματέας της επιτροπής, σε μια ανακοίνωση που απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς. «Καλούμε τις κινεζικές αρχές να άρουν όλους τους περιορισμούς που της έχουν επιβάλει. Αν θέλει να φύγει από την Κίνα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άρνηση να της δοθεί η ευκαιρία να το κάνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραμματέα της επιτροπής.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ δήλωσε σήμερα πως το κινεζικό προξενείο στο Όσλο αρνήθηκε να παραλάβει την αίτησή της για ταξιδιωτική βίζα ώστε να μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του Λιου Σιαομπό. «Μου είπαν πως η αίτησή μου για βίζα δεν είχε συμπληρωθεί σωστά… επειδή δεν είχα πρόσκληση από το πρόσωπο που θα επισκεπτόμουν», δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν στο Ρόιτερς. «Όταν τους είπα πως θα παρευρισκόμουν σε μια κηδεία και πως το πρόσωπο είχε πεθάνει, μου είπαν να προσπαθήσω να βρω έναν συγγενή. Τους είπα ότι κρατείται σε απομόνωση μου είπαν επίσης ότι πρέπει να έχω κλείσει ξενοδοχείο και αεροπορικό εισιτήριο».

Παράλληλα το νοσοκομείο όπου έλαβε θεραπεία ο Λιου ανακοίνωσε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να του σώσει τη ζωή.
 
Υπενθυμίζεται ότι, το Πεκίνο έχει επικρίνει τη βράβευση του Κινέζου αντιφρονούντα με το Νόμπελ Ειρήνης. «Η βράβευση ενός τέτοιου ανθρώπου είναι αντίθετη στον ίδιο τον σκοπό αυτού του βραβείου. Το Νόμπελ Ειρήνης ήταν μια βλασφημία», κατήγγειλε ο Γκενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο θάνατος του Λιου επικρίθηκε από πολλές χώρες, οι οποίες είχαν ζητήσει από το Πεκίνο να τον αφήσει ελεύθερο προκειμένου να λάβει θεραπεία στο εξωτερικό. Απορρίπτοντας τις επικρίσεις αυτές, ο Γκενγκ επεσήμανε ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε σε «κάποιες χώρες", μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, που έκαναν "ανεύθυνες δηλώσεις" για τον θάνατο του αντιφρονούντα, καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Σιαομπό παρέμεινε φυλακισμένος επί οκτώ χρόνια για "υπονομευτικές δραστηριότητες" κατά της κινεζικής κυβέρνησης.Κατέκτησε τον θλιβερό τίτλο του πρώτου νομπελίστα ειρήνης, ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον Γερμανό ειρηνιστή,Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των Ναζί. Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν, δεν απέδωσαν καρπούς.

Καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας», είχε συμβάλει στη σύνταξη της επονομαζόμενης "Χάρτας 08", η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.Πρόσφατα μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση της Γερμανίας πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στο δικό της έδαφός για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

 Διεθνή κατακραυγή


Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του Κινέζου διαφωνούντα εκφράζοντας  τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του Σιαομπό.

«Ο Κινέζος αντιφρονούντας, Λιου Σιαομπό,ήταν και θα παραμείνει κάποιος που εμπνέει»,δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης.

«Το κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο έχασε έναν αφοσιωμένο μαχητή, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνικά και με συνέπεια, κι ο οποίος φυλακίστηκε διότι ύψωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του»,τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης