Αυστρία: Η Βιέννη γιόρτασε την 72η επέτειο της ναζιστικής συντριβής

Αυστρία: Η Βιέννη γιόρτασε την 72η επέτειο της ναζιστικής συντριβής

«Είναι η ημέρα της απελευθέρωσης από την πλέον σκοτεινή και πλέον μαύρη επικυριαρχία που επιβλήθηκε ποτέ στη χώρας μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν

Αυστρία: Η Βιέννη γιόρτασε την 72η επέτειο της ναζιστικής συντριβής
Με μία κατηγορηματική απόρριψη οποιωνδήποτε εθνικιστικών τάσεων και με μια μεγάλη υπαίθρια δωρεάν συναυλία της ξακουστής «Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης» στην τεράστια Πλατεία των Ηρώων στο κέντρο της Βιέννης, η επίσημη Αυστρία μαζί με χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν την 72η επέτειο από την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας και την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το Ναζισμό, με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945.
 
«Είναι η ημέρα της απελευθέρωσης από την πλέον σκοτεινή και πλέον μαύρη επικυριαρχία που επιβλήθηκε ποτέ στη χώρας μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ευχαριστώντας, όπως σημείωσε, όχι μόνον την αντίσταση ενάντια στο Τρίτο Ράιχ αλλά και τους απελευθερωτές της χώρας, τις τότε συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ένωσης, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Κλείσιμο
 

«Χωρίς αυτό το κουράγιο, χωρίς αυτό το θάρρος το οποίο πολλοί επέδειξαν, δεν θα υπήρχε σήμερα η Αυστρία», επισήμανε ο καγκελάριος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον «χοντροκομμένο, τρομερό εθνικισμό».
 
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος –με τους Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπόμνησε την ευθύνη στην αντιμετώπιση απολυταρχικών τάσεων, τονίζοντας πως πρέπει να υλοποιηθούν στην πράξη τα συνθήματα για «Ποτέ πια» και για «Ποτέ ο ένας εναντίον του άλλου», ενώ τόνισε πως για το γεγονός ότι η παλιά "Ημέρα της συνθηκολόγησης" έγινε "Γιορτή της χαράς" πρέπει να υπάρχει ευγνωμοσύνη στους μάρτυρες της εποχής.
 
Ο πρόεδρος της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν (σ.σ. του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, στο οποίο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θανατώθηκαν πάνω από 120.000 κρατούμενοι του, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες), Βίλλι Μέρνι, υπενθύμισε πως μόλις πριν μερικά χρόνια στην Πλατεία των Ηρώων, ακροδεξιές «Αδελφότητες» θρηνούσαν την ήττα του Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ.
 
Η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος της Βιέννης Μαρία Βασιλάκου, καταδικάζοντας κάθε μορφή απολυταρχίας, σωβινισμού, εθνικισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού, κάλεσε τις χιλιάδες των παρευρισκομένων να διαδηλώσουν ανεπιφύλακτα τη χαρά τους για αυτή την ημέρα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού της Βιέννης, Αντρέας Μάιλατ-Ποκόρνι, διακήρυξε την πεποίθησή του, πως στην Πλατεία των Ηρώων δεν βρίσκεται κανένας που να λυπάται για το τέλος του πολέμου.
 
Στη συναυλία της «Γιορτής της χαράς» τη Συμφωνική της Βιέννης διεύθυνε ο αρχιμουσικός Ανταμ Φίσερ, παρουσιάζοντας το «Κονσέρτο για βιολί» του Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι με σολίστ τον Εμανουέλ Τγεκναβοριάν, αλλά και έργα του Λούντβιγκ βαν Μπετόβεν, ανάμεσα τους την «Ωδή στη Χαρά» από την 9η Συμφωνία και "Ah perfido" με σολίστ την Φιλανδή υψίφωνο Καμίλα Νιλούντ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η διάσημη Αυστριακή ηθοποιός Καταρίνα Στέμπεργκερ, γνωστή ως συνιδρυτής της αυστριακής πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα ανθίζει», που έχει στόχο την προβολή της πραγματικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και όχι εκείνης των αρνητικών στερεοτύπων.
 
Η «Γιορτή της Χαράς» πραγματοποιήθηκε για πέμπτη στη σειρά χρονιά, εκεί, όπου πριν από 79 χρόνια, το Μάρτιο του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό του, γερμανικό, Τρίτο Ράιχ.
 
Επί πολλές δεκαετίες η Πλατεία των Ηρώων παρέμενε εξαιτίας αυτού του γεγονότος, στιγματισμένη από τις εικόνες με τα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει οι ναζιστές για την υποδοχή του «φύρερ».
 
Μόνον το 1993, με την διοργάνωση από τον διάσημο Αυστριακό καλλιτέχνη Αντρέ Χέλερ της τεράστιας διαδήλωσης «Θάλασσα του φωτός», κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, η Πλατεία φάνηκε να απαλλάσσεται από αυτό το στίγμα.
 
Όμως, στην Πλατεία των Ηρώων, εδώ και πολλά χρόνια, ακριβώς στις 8 Μαΐου κάθε χρόνο, οι ακροδεξιές λεγόμενες «Αδελφότητες», με τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του διαβόητου πρώην αρχηγού τους Γεργκ Χάιντερ, φορώντας στολές με συγκαλυμμένα, συγγενικά ή και καθαρά ναζιστικά σύμβολα και κρατώντας πυρσούς, τιμούσαν τη "μνήμη των νεκρών" τους, δηλαδή των στελεχών της Βέρμαχτ και των Ες Ες.
Με την πρώτη «Γιορτή της χαράς» στις 8 Μαΐου του 2013, κατά την οποία πολλές χιλιάδες επισκέπτες είχαν στείλει σε όλο τον κόσμο ένα τρανταχτό αντιφασιστικό μήνυμα «Ποτέ πια φασισμός-Ποτέ πια πόλεμος», είχε δοθεί ουσιαστικά ένα οριστικό τέλος στην συνέχιση αυτού του στιγματισμού της Πλατείας των Ηρώων από την Ακροδεξιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης