Συρία: Στόχος των αντιμαχόμενων πλευρών οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Συρία: Στόχος των αντιμαχόμενων πλευρών οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Ερευνα υπολογίζει ότι 814 άτομα ιατρικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν μεταξύ του Μαρτίου του 2011 και του Φεβρουαρίου του 2017, αλλά αυτός ο αριθμός ήταν μάλλον μια τεράστια υποτίμηση των πραγματικών θυμάτων

Συρία: Στόχος των αντιμαχόμενων πλευρών οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατέψει την περίθαλψη στη Συρία, καθώς οι ιατρικές υπηρεσίες γίνονται στόχοι του πολέμου, σύμφωνα με μια έρευνα που εκδόθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet χθες.

Ο Σαμέρ Ζαμπούρ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού ο οποίος ήταν ένας από τους καθηγητές που επέβλεψαν την έρευνα, είπε ότι το 2016 ήταν η πιό επικίνδυνη χρονιά για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Συρία, με πολλαπλές επιθέσεις που περιελάμβαναν φόνους, φυλάκιση, απαγωγή και βασανιστήρια.

Κλείσιμο
"Η διεθνής κοινότητα έχει αφήσει αυτές τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρώπινων δικαιωμάτων αναπάντητες κατά μεγάλο μέρος, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις τους", είπε, τονίζοντας ότι "υπήρξαν απαξιωμένες καταγγελίες, αλλά λίγη δράση".

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην έκτη επέτειο της συριακής κρίσης, χρησιμοποίησε στοιχεία από πολλαπλές πηγές για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην περίθαλψη και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας. Το συμπέρασμά της ήταν ότι η περίθαλψη στη Συρία έχει "οπλοποιηθεί", η ανάγκη των ανθρώπων για αυτές τις υπηρεσίες έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον τους με την άρνηση πρόσβασης σε αυτές.

Η έρευνα υπολογίζει ότι 814 άτομα ιατρικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν μεταξύ του Μαρτίου του 2011 και του Φεβρουαρίου του 2017, αλλά ο Ζαμπούρ τόνισε ότι αυτός ο αριθμός ήταν μάλλον "μια τεράστια υποτίμηση" των πραγματικών θυμάτων λόγω της δυσκολίας στη συλλογή και επιβεβαίωση των αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ερευνητές είπαν ότι μόνο πέρσι πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, και πρόσθεσαν ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της οπλοποίησης των υπηρεσιών περίθαλψης είναι η επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση ιατρικών κέντρων με σκοπό να τα κλείσουν.

Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν σε 199 το 2016, από περίπου 90 το 2012.

Το νοσοκομείο Σπηλαίου Καφρ Ζίτα στη Χάμα έχει βομβαρδιστεί 33 φορές από το 2014, μεταξύ των και έξι φορές φέτος, σύμφωνα με την έρευνα. Το Μ10, ένα υπόγειο νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι, έχει υποστεί επιθέσεις 19 φορές σε τρία χρόνια, και καταστράφηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2016.

"Με το χρόνο, η στοχοποίηση έχει γίνει συχνότερη, εμφανέστερη, και γεωγραφικά πιό διάσπαρτη. Από όσο ξέρουμε, αυτό το επίπεδο στοχοποίησης κέντρων υγείας δεν έχει συμβεί σε κανέναν πόλεμο στο παρελθόν", είπε ο Ζαμπούρ.

Οι ερευνητές κάλεσαν για επείγουσα δράση από τους φορείς που διαμορφώνουν πολιτική, σημειώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τώρα παρακολουθεί τις επιθέσεις αλλά τονίζουν ότι αυτό δεν αρκεί, καθώς ο ΠΟΥ καταγράφει μόνο τις επιθέσεις αλλά δεν τεκμηριώνει τους δράστες.

Ο Καρλ Μπλάνσετ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αλλά είναι διευθυντής του Κέντρου για την Υγεία σε Ανθρωπιστικές Κρίσεις, στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας εγείρουν ένα σοβαρό θέμα το οποίο επηρεάζει και άλλες χώρες.

"Η Συρία αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Στο Αφγανιστάν και την Υεμένη σήμερα, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις (...) αναφέρουν επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις κάθε εβδομάδα. Οι ασθενείς έχουν πυροβοληθεί ενώ μεταφέρονται με ασθενοφόρα στην Κολομβία, τα ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται για επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, οι γιατροί δολοφονούνται στη Σομαλία, και τα νοσοκομεία βομβαρδίζονται στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και τη Λιβύη", είπε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Οι ειδικοί κάλεσαν για δυναμικότερη εθνική και διεθνή νομοθεσία να προστατέψει τους εργαζόμενους σε ιατρικά επαγγέλματα σε πολέμους, και κάλεσαν τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να συνηγορήσουν υπέρ των εργαζόμενων στην υγεία, να αντισταθούν στις πιέσεις κυβερνήσεων να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή και να ενισχύσουν την ικανότητα παράδοσης ιατρικής υποστήριξης ανάμεσα στις ζώνες κρίσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης