Τουρκία: Οι Σύροι πρόσφυγες πανηγυρίζουν την αποτυχία του πραξικοπήματος

Τουρκία: Οι Σύροι πρόσφυγες πανηγυρίζουν την αποτυχία του πραξικοπήματος

«Φοβόμασταν το χειρότερο», δηλώνουν για το αποτυχημένο πραξικόπημα οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία - Γιατί βγήκαν κρατώντας σημαίες της συριακής αντιπολίτευσης και πανηγύρισαν με τους υποστηρικτές του Ερντογάν την αποτυχία για κατάλυση της δημοκρατίας

Τουρκία: Οι Σύροι πρόσφυγες πανηγυρίζουν την αποτυχία του πραξικοπήματος
Μπορεί οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να πανηγύρισαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας το περασμένο Σάββατο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
της 15ης Ιουλίου, αλλά δίπλα τους πανηγύριζαν και κάποιοι άλλοι. Πρόκειται για τους Σύρους πρόσφυγες, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην χώρα, για να ξεφύγουν από τον εξαετή εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει την Συρία.

Κλείσιμο
Κρατώντας σημαίες της συριακής αντιπολίτευσης εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες ένωσαν τις φωνές τους με τους υποστηρικτές του «σουλτάνου» Ερντογάν και δήλωσαν ανακουφισμένοι με την έκβαση των γεγονότων.

Γιατί όμως, τι είναι αυτό που φοβίζει τα 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, που ζουν στην γειτονική χώρα, σε περίπτωση που ο Ερντογάν «αποκαθηλωθεί» από την εξουσία;



«Φοβόμασταν το χειρότερο, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά για απόπειρα πραξικοπήματος, αισθανθήκαμε έναν άνευ προηγουμένου φόβο», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο 30χρονος Σύρος Hussein Qassoum, που ζει στην Κωνσταντινούπολη και προσθέτει: «Οι περισσότεροι από τους φίλους μου άρχισαν να ρωτούν: "σε ποια άλλη χώρα θα πάμε τώρα;"».

Η ζωή για τα 2,7 εκατομμύρια Σύρους που ζουν στην Τουρκία δεν είναι εύκολη, δύσκολα βρίσκουν δουλειά, τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο και πολλά από αυτά εργάζονται, ενώ η πρόταση Ερντογάν να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα στους πιο ευκατάστατους και μορφωμένους από αυτούς, συνάντησε την σθεναρή αντίσταση των Τούρκων στο Twitter. Με το hashtag «δεν θέλω Σύρους στη χώρα μου», οι Τούρκοι χρήστες διαμαρτυρήθηκαν για την πρόταση του προέδρου τους.

Όμως, όπως δήλωσαν και άλλοι Σύροι στην βρετανική εφημερίδα, στην Τουρκία έχουν βρει «ένα βασικό καταφύγιο» και το ενδεχόμενο της πτώσης της κυβέρνησης Ερντογάν θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια νέα κυβέρνηση θα «έχτιζε» γέφυρες με το καθεστώς Άσαντ και η απέλασή τους θα γινόταν μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης