Οι Ρώσοι είχαν ενημερώσει τον Ερντογάν για το πραξικόπημα;

Οι Ρώσοι είχαν ενημερώσει τον Ερντογάν για το πραξικόπημα;

Μια νέα εκδοχή για το πώς ενημερώθηκε ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται στη δημοσιότητα από ιρανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης

Οι Ρώσοι είχαν ενημερώσει τον Ερντογάν για το πραξικόπημα;
Νέες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερωθεί ώρες πριν εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου.  
Σύμφωνα με μια νέα εκδοχή που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, εκτός από την ΜΙΤ , που σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Στρατού, είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο τουλάχιστον έξι ώρες πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα, ιρανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι, ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου" είχε σχετική ενημέρωση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες οι ρώσοι είχαν καταφέρει να υποκλέψουν συνομιλίες που έδειχναν ότι έπρόκειτο να εκδηλωθεί πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου  "Fars News" , που αναμεταδίδει το ρωσικό Σπούτνικ  οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας ώρες προτού τα τανκς εμφανιστούν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Παρασκευής.
«Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός υπέκλεψε τις τουρκικές στρατιωτικές επικοινωνίες που έδειχναν ότι ένα πραξικόπημα εκδηλώθηκε κατά της κυβέρνησης της τουρκικής προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» , σύμφωνα με το πρακτορείο Fars News.

Κλείσιμο
Οι πληροφορίες αυτές στη συνέχεια δόθηκαν και στις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας ( ΜΙΤ ) , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι υποκλοπές περιλαμβάνουν επικοινωνίες που έδιναν εντολές σε στρατιώτες να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Δείτε βίντεο: Τουρκία: Η ρωσική βοήθεια, οι αμετανόητοι και το νεκροταφείο προδοτών.



Ρωσία- Τουρκία: Μετά τη συγγνώμη Ερντογάν η Ρωσία ανταπέδωσε ενημερώνοντας την Άγκυρα για το πραξικόπημα
Η συγγνώμη Ερντογάν στον Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi Su – 24 τον περασμένο Νοέμβριο στη Συρία, φαίνεται να πιάνει τόπο... Η κυβέρνηση της Άγκυρας ζήτησε άφεση αμαρτιών από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας και λίγες ημέρες αργότερα, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας θα "σώσουν" τον Ερντογάν.

Το γεγονός ότι, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει το καθεστώς της Άγκυρας, δείχνει σαφέστατα τις καλές προθέσεις της Μόσχας να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. Ωστόσο, οι δύο χώρες το παίζουν δύσκολες...

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέχεια της συγγνώμης που ζήτησε για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Αλλά η Άγκυρα εμφανίζεται διατεθειμένη να αποζημιώσει την οικογένεια του νεκρού Ρώσου πιλότου, όχι να καταβάλει συνολική αποζημίωση για το επεισόδιο του περασμένου Νοεμβρίου στη Συρία, όπως απαιτεί η Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η έγγραφη συγγνώμη του Ερντογάν αποτελεί σημαντικό βήμα, συμπλήρωσε όμως ότι «δεν πρέπει να φαντάζεται κανείς πως θα καταφέρουμε να τα εξομαλύνουμε όλα μέσα σε μερικές ημέρες». Ο εκπρόσωπος του Πούτιν υπενθύμισε ότι η Μόσχα είχε επανειλημμένα θέσει τις προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων και τόνισε ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν πολλά επιπλέον βήματα για να πλησιάσουν η μια την άλλη".

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί τον ερχόμενο μήνα, σε άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία , με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τις πρώτες ώρες μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ρωσία ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες έχουν τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν να καταδικάζει τις αντισυνταγματικές ενέργειες των πραξικοπηματιών ως απαράδεκτες εκφράζοντας την ελπίδα να επανέλθει η Τουρκία σε συνθήκες τάξης και ασφάλειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης