Θα είναι ο Σόιμπλε ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας;

Θα είναι ο Σόιμπλε ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας;

Δείτε τι λένε τα γερμανικά μέσα, μετά την ανακοίνωση ότι ο Γιοαχίμ Γκάουκ δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία

Θα είναι ο Σόιμπλε ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας;
Το όνομα του Σόιμπλε
ακούγεται έντονα τα τελευταία 24ωρα στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας , Γιοαχίμ Γκάουκ, να μην θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία. 

Κλείσιμο
Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες πλέκουν το εγκώμιο του Γκάουκ, επισημαίνουν ωστόσο, ότι ο υπουργός Οικονομικών και ισχυρός σύμμαχος της Μέρκελ θα ήταν ο ιδανικότερος για το συγκεκριμένο αξίωμα. 

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Γκάουκ στα γερμανικά μίντια φιγουράρουν επίσης τα ονόματα του προέδρου της γερμανικής βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ αλλά και του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών,  Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Παρά την υψηλή δημοτικότητα που απολαμβάνει ο Γερμανός πρόεδρος,  Γιόαχιμ Γκάουκ, ανακοίνωσε από το ανάκτορο Bellevue την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2017. Ως αιτία ο 76χρονος Γερμανός πρόεδρος ανέφερε την προχωρημένη ηλικία του.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο διάδοχος του Γκάουκ θα παίξει ρόλο στις κυβερνητικές συνεργασίες που θα προκύψουν μετά τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εκλογή του επόμενου πρόεδρου στη Γερμανία θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου του 2017.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Γκάουκ θα επανεκλεγόταν με μεγάλη πλειοψηφία. Υπό αυτό το πρίσμα προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία η αποχή του από μια δεύτερη υποψηφιότητα».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Die Welt χαιρετίζει την απόφαση του Γερμανού προέδρου. «Είναι καλό που φεύγει ο Γκάουκ. Όποιοι και να είναι οι πραγματικοί λόγοι να παραιτηθεί από μια σίγουρη επανεκλογή, ήταν η σωστή απόφαση. Όχι λόγω ηλικίας ή επιβάρυνσης της υγείας του αλλά επειδή μια δεύτερη θητεία δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την πρώτη και μάλιστα θα μπορούσε να την επισκιάσει. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να ακούν για άλλα πέντε χρόνια τις εύηχες ομιλίες του Γκάουκ, που θα χαίρονταν με την ευχάριστη προσωπικότητά και τα χαρούμενα μηνύματά του και που θα περίμεναν με αγωνία πότε θα εγκαταλείψει για λίγο τον ρόλο του αρχηγού του κράτους για να μιλήσει λίγο σαφέστερα για κάποιο λεπτό θέμα. Όμως ο Γκάουκ εξάντλησε τα θέματά του. Άλλα πέντε χρόνια θα οδηγούσαν σε φαύλο κύκλο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης