Αυτοί οι Παλαιστίνιοι μπήκαν φυλακή εξαιτίας των αναρτήσεών τους στο Facebook!

Αυτοί οι Παλαιστίνιοι μπήκαν φυλακή εξαιτίας των αναρτήσεών τους στο Facebook!

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στην κυβέρνηση Νετανιάχου ορίζεται υπουργός Άμυνας ο υπερεθνικιστής Αβίγκντορ Λίμπερμαν - Καθώς το Ισραήλ φαίνεται να αποκτά την δεξιότερη κυβέρνηση στην ιστορία του, οι συλλήψεις δημοσιογράφων και πολιτών για «υποκίνηση βίας» πληθαίνουν

Αυτοί οι Παλαιστίνιοι μπήκαν φυλακή εξαιτίας των αναρτήσεών τους στο Facebook!
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την συμφωνία του κόμματός του Λικούντ με το κόμμα Μπεϊτένου, του υπερεθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Ο Λίμπερμαν
θα διοριστεί στο υπουργείο Άμυνας, αρμόδιος για τη διοίκηση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, γεγονός που καθιστά την κυβέρνηση Νετανιάχου ως την δεξιότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Κλείσιμο
Μόνο τους τελευταίους μήνες συνελήφθησαν 19 δημοσιογράφοι στο Ισραήλ για «υποκίνηση βίας», ενώ όλο και συχνότερα συλλαμβάνονται Παλαιστίνιοι με την  κατηγορία της «αναμόχλευσης βίας» κατά Ισραηλινών, παρόλο που τους τελευταίους δεν φαίνεται να «αγγίζουν» ανάλογες κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών, μόνο στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 συλλήψεις για «υποκίνηση βίας» μέσω των social media, αν και δεν υπάρχει στην χώρα νομικό προηγούμενο που να αναφέρεται σε παρόμοιες κατηγορίες.

Ο Μαχμούντ Χασάν, Παλαιστίνιος δικηγόρος και επικεφαλής του οργανισμού Addameer, που έχει την έδρα του στην Ιερουσαλήμ και παρέχει νομικές συμβουλές, δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί στην Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ για αναρτήσεις τους στο Facebook!

Ενδεικτικά πέντε άτομα που συνελήφθησαν με την κατηγορία «αναμόχλευσης βίας» μέσω των social media είναι:

1. Η Dareen Tatour, 33 ετών. Συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο για ποίημα που ανάρτησε στο διαδίκτυο και αναφερόταν στην κατάληψη εδαφών από τους Ισραηλινούς στην Δυτική Όχθη. Η 33χρονη παρέμεινε τρεις μήνες στην φυλακή και από τον Ιανουάριο βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

2. Η Tamara Abu Laban, 15 ετών. Έγραψε «συγχωρείστε με» στο Facebook. Συνελήφθη καθώς οι ισραηλινές αρχές θεώρησαν ότι θα προχωρήσει στην τέλεση εγκληματικής πράξης. Βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, αφού πλήρωσε πρόστιμο 270 ευρώ, ενώ αργότερα της επιβλήθηκε επιπλέον χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.275 ευρώ.

3. Η Majd Yousef Atwan, 22 ετών. Φοιτήτρια αισθητικής, συνελήφθη και πέρασε 45 ημέρες στην φυλακή μετά από ανάρτηση στην οποία ασκούσε κριτική για τις αντιδράσεις του κράτους στις επιθέσεις του Απριλίου, μεταξύ των οποίων και έκρηξη σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 16 ανθρώπων. Στην 22χρονη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 750 ευρώ.



4. Ο Omar al-Shalabi.
Συνελήφθη στις 12 Μαΐου και καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση επειδή ανάρτησε κείμενο για την απαγωγή και την δολοφονία του Παλαιστίνιου Mohammed Abu Khdeir από Ισραηλινούς εποίκους.

5. Ο Sami al Saie. Εργάζεται στο δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι «al-Fajer al-Jadeed» και συνελήφθη για ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook τον Μάρτιο, στην οποία αναφερόταν στην κατάληψη εδαφών από τους Ισραηλινούς στην Δυτική Όχθη. Ο δημοσιογράφος κατηγορήθηκε για «υποκίνηση βίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης