«Συλλάβαμε τον Αμπντεσλάμ σε λίγους μήνες ενώ άλλοι χρειάστηκαν 10 χρόνια για τον Μπιν Λάντεν»

«Συλλάβαμε τον Αμπντεσλάμ σε λίγους μήνες ενώ άλλοι χρειάστηκαν 10 χρόνια για τον Μπιν Λάντεν»

Κανείς στην Ευρώπη δεν είναι ασφαλής λόγω της τρομοκρατίας, είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός -
«Δε μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για αδράνεια», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ

«Συλλάβαμε τον Αμπντεσλάμ σε λίγους μήνες ενώ άλλοι χρειάστηκαν 10 χρόνια για τον Μπιν Λάντεν»
«Ακόμα και αν οι τρομοκράτες θέλουν μας διχάσουν, εμείς θέλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι
», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ σε κοινή ενημέρωση του Τύπου με τον κυβερνήτη των Βρυξελλών, Ρούντι Βερβοόρτ, μετά τα τρομοκρατικά «χτυπήματα» στη βελγική πρωτεύουσα που σκόρπισαν το θάνατο και τον τρόμο.

Κλείσιμο
Απαντώντας σε ερώτημα για την ασφάλεια του Βελγίου, ο Μισέλ απάντησε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιοχή στην Ευρώπη που μπορείς να πεις ότι υπάρχει μηδενικός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης
».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «εδώ και κάποιους μήνες λέμε ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δεχθούν οι Βρυξέλλες τρομοκρατική επίθεση. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε και τον στρατό για να ενισχύουμε την ασφάλεια
».

Εξήγησε, μάλιστα, πως εδώ και καιρό είναι πιο έντονη η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας οπότε, όπως τόνισε, «δε μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για αδράνεια».

Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να αποδείξει την άμεση επέμβαση των βελγικών αρχών και στέλνοντας ένα πικρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Συλλάβαμε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ μέσα σε λίγους μήνες. Άλλοι χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να συλλάβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με την 11η Σεπτεμρβίου».

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα χρειαστούν οι επιπλέον αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους των Βρυξελλών, και αφού συμπλήρωσε πως «μηδενικός κίνδυνος» επιθέσεων δεν υπάρχει, είπε πως προετοιμάζεται η χώρα για κάθε ενδεχόμενο, ενώ εξήγησε πως τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν κινδύνους καθώς οι αποσκευές δεν περνούν από έλεγχο.

Όσο για την επαναλειτουργία του μετρό, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, δήλωσε πως συζητείται το ζήτημα με ειδικούς και «βλέπουμε πώς να εκσυγχρονίσουμε το μετρό και να αποτρέψουμε μία επίθεση όπως αυτή που σημειώθηκε. Για τα αίτια των επιθέσεων δε νομίζω ότι φταίει η έλλειψη αστυνόμευσης, αλλού είναι τα αίτια».

Πρόσθεσε, λοιπόν, πως δεν ωθούνται οι τρομοκράτες να εξαπολύσουν επιθέσεις επειδή «βλέπουν ότι υπάρχει κενό στα μέτρα ασφαλείας. Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα πρόληψης. Είναι η ώρα του απολογισμού να πούμε ότι εδώ πήγαμε καλά, εδώ αποτύχαμε».

Από την πλευρά του, ο Βερβοόρτ δήλωσε πως το μετρό θα επαναλειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο, όπως είπε δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα χρησιμοποιηθεί το δίκτυο στο σύνολό, του ή μόνο ορισμένοι σταθμοί.

«Ειδικές ομάδες εργάζονται πυρετωδώς. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ειδικοί και θα μας πουν αν μπορεί να ανοίξει όλο το δίκτυο από την πρώτη ημέρα», είπε ο κυβερνήτης των Βρυξελλών.

Ο Μισέλ επιβεβαίωσε πως το μετρό θα επαναλειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά «προσπαθούμε να δούμε το πρόγραμμα, πόσοι σταθμοί θα ανοίξουν».

Σχετικά με τους φανατικούς ισλαμιστές, ο Βερβόορτ είπε πως «υπάρχει το λεγόμενο βίαιο Ισλάμ στο οποίο κάποιοι οδηγούνται, αλλά εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε συλλογικά και μεθοδικά για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά και ότι σπέρνει τρόμο στους συμπολίτες μας. Παιδεία κοινωνική συνοχή, έχουν σημασία και σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε για να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα», είπε ο κυβερνήτης των Βρυξελλών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης