Τουρκία: 14 συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό στην Άγκυρα

Τουρκία: 14 συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό στην Άγκυρα

Απορρίπτει τις καταγγελίες Ερντογάν η κουρδική πολιτοφυλακή - Για αντίποινα και «κατανοητή κατάσταση» κάνει λόγο συνιδρυτής του PKK

Τουρκία: 14 συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό στην Άγκυρα
Λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα έπειτα από τρομοκρατική επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, η τουρκική αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις 14 υπόπτων σε επτά διαφορετικές επαρχίες της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αριθμός των συλληφθέντων ενδέχεται να αυξηθεί, προσθέτοντας πως «οι εγχώριοι και ξένοι σύνδεσμοι με την επίθεση έχουν ανακαλυφθεί
Κλείσιμο
».

Ο Ερντογάν «δείχνει» ξεκάθαρα τους Κούρδους πίσω από τη φονική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και τραυμάτισε 61, τονίζοντας ότι «παρότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το αρνούνται, η πληροφορία από το υπουργείο Εσωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι εκείνοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει τους φίλους μας στη διεθνή κοινότητα να κατανοήσουν πόσο στενοί είναι οι δεσμοί του PYD και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG με το PKK».

Τις καταγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης, απορρίπτει εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής, ο οποίος επισημαίνει πως το YPG δεν έχει καμία εμπλοκή με τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το περιστατικό σαν δικαιολογία για να επέμβει στη Συρία.

«Η Τουρκία μας επιτίθεται εδώ και πέντε ημέρες. Αν ήμασταν εχθρικοί θα είχαμε απαντήσει. Πάντα θέλαμε καλές σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Όσο για τον φερόμενο ως τρομοκράτη, τα στοιχεία του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του YPG δήλωσε πως δεν γνωρίζει το όνομα του άνδρα, εξηγώντας ότι πολλοί είναι όσοι έχουν πλαστά συριακά διαβατήρια.

Την ίδια ώρα, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας της Ροτζάβα (του Συριακού Κουρδιστάν), Σαλίχ Μουσλίμ, απέρριψε τις καταγγελίες του Ερντογάν, ενώ ένας από τους συνιδρυτές του PKK, Τζεμίλ Μπαγίκ, δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης, αλλά τόνισε ότι ενδέχεται να πρόκειται για αντίποινα για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

«Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε. Αλλά θα μπορούσε να είναι αντίποινα», είπε ο Μπαγίκ, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Fırat.

«Πιθανώς, όποιος ανέλαβε αυτή την επίθεση θα εξηγήσει γιατί το έκανε. Αλλά είναι προφανές ότι η αντίποινα κάποιων, σε ένα περιβάλλον, στο οποίο μαίνεται ένας σκληρός πόλεμος κατά των Κούρδων, είναι μία κατανοητή κατάσταση», συμπλήρωσε ο Μπαγίκ.

«Μία νέα εποχή έρχεται, όπου οι αντάρτες (του PKK) θα είναι πιο ενεργοί εντός των πόλεων», προειδοποίησε το υψηλόβαθμο στέλεχος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης