Γερμανία: Νέο σκάνδαλο λογοκλοπής με διδακτορικό υπουργού

Γερμανία: Νέο σκάνδαλο λογοκλοπής με διδακτορικό υπουργού

Η διατριβή της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας μπήκε στο μικροσκόπιο μίας ιστοσελίδας «κυνηγών λογοκλοπής»

Γερμανία: Νέο σκάνδαλο λογοκλοπής με διδακτορικό υπουργού
Στην αντεπίθεση περνά η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, αντικρούοντας τις κατηγορίες που διατυπώνουν «κυνηγοί λογοκλοπών» ότι το διδακτορικό της είναι προϊόν λογοκλοπής. 

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες της ιστοσελίδας «VroniPlagWiki», το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών ζήτησε από το Πανεπιστήμιό της - την Ιατρική Σχολή του Βερολίνου - να επανεξετάσει την εργασία της την ίδια ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για σκάνδαλο που φθάνει μέχρι την αυλή της Μέρκελ.

Κλείσιμο
«Το γεγονός ότι ακτιβιστές στο Διαδίκτυο  προσπαθούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα διδακτορικά πολιτικών, δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός ενώ παραδέχθηκε πως γνώριζε ότι η διατριβή της μπήκε στο στόχαστρο της ιντερνετικής πλατφόρμας από τα τέλη Αυγούστου.

Η ιστοσελίδα των κυνηγών λογοκλοπών «VroniPlagWiki» κατηγορεί την φον ντερ Λέγεν ότι στην διδακτορική της διατριβή υπάρχει μία σειρά από παρατυπίες, πιο συγκεκριμένα μία σειρά επανάληψης φράσεων από ξένα κείμενα οι οποίες όμως δεν αναφέρονται ρητά ως τέτοιες. 

«Στο πλαίσιο αυτής της εξέτασης, οι «κυνηγοί» ισχυρίζονται ότι βρήκαν 37 αποσπάσματα τα οποία αντιβαίνουν σε ακαδημαϊκούς κανόνες που αφορούν στις βιβλιογραφικές αναφορές», υποστήριξε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel o καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και πρόσθεσε : «Η συχνότητα των λαθών και η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί καταδεικνύουν μία χονδροειδή προχειρότητα».


Γερμανοί πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για λογοκλοπή των διδακτορικών τους 


 Το 2011, η διαδικτυακή πλατφόρμα «VroniPlag», που παρακολουθεί και καταγράφει υποθέσεις ακαδημαϊκής λογοκλοπής, είχε βάλει στο «μάτι» το διδακτορικό του πολλά υποσχόμενου πολιτικού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Άμυνας όταν του αφαιρέθηκε ο διδακτορικός τίτλος. 

Το 2013 στο στόχαστρο των «κυνηγών λογοκλοπής» είχε μπει το διδακτορικό του νυν υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτη Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον οποίο και κατηγόρησε στη συνέχεια για λογοκλοπή σε 61 σημεία. Όμως το Πανεπιστήμιο του Γκίσεν δεν επιβεβαίωσε  την κατηγορία περί πρόθεσης παραπλάνησης και δεν διαπίστωσε κάτι το μεμπτό από ακαδημαϊκή σκοπιά και έτσι διέκοψε τη διαδικασία επαναξιολόγησης.

Την ίδια χρονιά (2013) αφαιρέθηκε ο τίτλος της διδάκτορος από την τότε υπουργό Παιδείας της Γερμανίας, Ανέτε Σαβάν, η οποία και υπέβαλε στη συνέχεια την παραίτησή της.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης