Συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για αποκλιμάκωση της έντασης

Συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για αποκλιμάκωση της έντασης

Μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών - Η Β. Κορέα «μετανιώνει» για τις προκλήσεις και «υπόσχεται» να μην επαναληφθούν, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση

Συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για αποκλιμάκωση της έντασης
Μετά τον «πόλεμο» των μεγαφώνων και έπειτα από την ένταση που πυροδοτήθηκε ανάμεσα στην Βόρειο και τη Νότια Κορέα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας Yonhap οι διπλωματικές αρχές των δύο χωρών κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Κλείσιμο
Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως η Β. Κορέα «μετανιώνει» για τις προκλήσεις και «υπόσχεται» να μην επαναληφθούν, ενώ η Ν. Κορέα δεσμεύεται ότι θα σταματήσει το μεσημέρι της Τρίτης η εκπομπή προπαγανδιστικών μηνυμάτων από τα μεγάφωνά της στα σύνορα.

Παράλληλα, αμφότερες οι πλευρές «προωθούν» την επανένωση οικογενειών  που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, η Β. Κορέα δηλώνει μεταμέλεια για τον τραυματισμό του στρατιώτη από την έκρηξη ναρκών, ενώ ανακοινώνεται πως θα διεξαχθούν συνομιλίες εκ νέου  στη Σεούλ ή την Πιονγιάνγκ το συντομότερο δυνατό.

Η μεθοριακή ζώνη μεταξύ Βορρά και Νότου στην κορεατική χερσόνησο, υπήρξε πάντα εστία έντασης, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση είχε επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα ο στρατός της Β. Κορέας να θέτει στο στόχαστρό του τον προπαγανδιστικό μηχανισμό στη νότια πλευρά των συνόρων.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε, είχε διατάξει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να «αντιδράσει με σθένος» στις προκλήσεις, ενώ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε θέσει σε συναγερμό τον στρατό του.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε δηλώσει ότι είναι σημαντικό η Πιονγιάνγκ να ζητήσει συγνώμη για τις προκλήσεις της και την τοποθέτηση ναρκών κατά προσωπικού, διαφορετικά τα μεγάφωνα της Σεούλ που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, δεν πρόκειται να σιγήσουν.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να ζητήσει "ξεκάθαρη συγνώμη" στη διάρκεια μιας συνεδρίασης μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών και να υποσχεθεί ότι δεν θα επιδοθεί σε "νέες προκλήσεις" και τεταμένες καταστάσεις», είχε δηλώσει η πρόεδρος στη διάρκεια συνεδρίασης με τους συμβούλους της.

Είχε προειδοποιήσει, μάλιστα, πως σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε κατάλληλα μέτρα και θα συνέχιζε την εκπομπή μηνυμάτων από τα μεγάφωνα.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από το περασμένο Σάββατο με τις συνομιλίες να διεξάγονται στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός για τον πόλεμο της Κορέας 1950-1953.

Η κρίση ξέσπασε στις αρχές του μήνα, όταν δύο στρατιώτες της Νότιας Κορέας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού, ένα περιστατικό για το οποίο η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ως υπεύθυνη.

Σε αντίποινα, η Νότια Κορέα άνοιξε εκ νέου τα μεγάφωνα που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας κατά μήκος των κοινών συνόρων με το βορρά, έπειτα από 11 χρόνια σιγής τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης