Εθελοντικά και με εξαιρέσεις η μεταφορά στην ΕΕ 40.000 μεταναστών από Ελλάδα και Ιταλία

Εθελοντικά και με εξαιρέσεις η μεταφορά στην ΕΕ 40.000 μεταναστών από Ελλάδα και Ιταλία

Απορρίφθηκε ο υποχρεωτικός χαρακτήρας - Γιατί εξαιρέθηκαν Ουγγαρία και Βουλγαρία - «Μέτριων προσδοκιών το σχέδιο λέει ο Γιούνκερ

Εθελοντικά και με εξαιρέσεις η μεταφορά στην ΕΕ 40.000 μεταναστών από Ελλάδα και Ιταλία
Σε ένα εθελοντικό σχήμα για τη μετακίνηση περίπου 40.000 μεταναστών από την Ερυθραία και τη Συρία που σήμερα βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία και άλλων 20.000 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα της ΕΕ συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά από μια θυελλώδη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το Reuters μετά από επτά ώρες συνομιλιών οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ όχι μόνο απέρριψαν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του προγράμματος - όπως ήταν η αρχική πρόταση - αλλά αποφάσισαν να εξαιρέσουν την Ουγγαρία, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο ως «παράλογο» και τη Βουλγαρία ως μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ.

Κλείσιμο
Ενδεικτική της έντασης η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ: «Ήταν ένας πολύ έντονος διάλογος. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω δει όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στη θητεία μου ως καγκελάριος».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το σχέδιο ως «μέτριων προσδοκιών» και αποκάλυψε ότι σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης είπε στους ευρωπαίους ηγέτες: «δεν δίνω μια για τις διαφορές σας».

«Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το σύστημα δουλεύει. Δεν έχει σημασία αν είναι υποχρεωτικό ή εθελοντικό. Το σημαντικό είναι αν μπορεί να βοηθήσει 60.000 πρόσφυγες» δήλωσε μετά τη σύνοδο ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Reuters το κλίμα στη Σύνοδο της Πέμπτης ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό της συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς της ΕΕ που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο μετά το θάνατο 900 μεταναστών σε ένα Σαββατοκύριακο ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Το σχέδιο προβλέπει ένα σύστημα κριτηρίων που αντικαθιστά τις αντιδημοφιλείς προτάσεις για υποχρεωτικές ποσοστώσεις σε κάθε χώρα κατά των οποίων πάλεψαν χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης