O φωτογράφος που πέρασε οχτώ χρόνια με την πιο βίαιη συμμορία της Νέας Ζηλανδίας

O φωτογράφος που πέρασε οχτώ χρόνια με την πιο βίαιη συμμορία της Νέας Ζηλανδίας

Ο Νεοζηλανδός φωτογράφος, Jono Rotman, κατάφερε να κλέψει την εμπιστοσύνη της συμμορίαςκαι να απαθανατίσει κάποια από τα μέλη-κλειδιά της -«Η ιστορία τους είναι πολύ βίαιη. Όπως είναι φυσικό, υπήρχαν φορές που ένιωθα να απειλούμαι. Υπήρχε μία σιωπηρή συμφωνία πως αν έκανα ένα λάθος θα με σκότωναν», δήλωνει ο Rotman



O φωτογράφος που πέρασε οχτώ χρόνια με την πιο βίαιη συμμορία της Νέας Ζηλανδίας
Προκαλούν τον τρόμο στους δρόμους της Νέας Ζηλανδίας και θεωρούνται από τις πιο βίαιες συμμορίες του υποκόσμου. Είναι η συμμορία Mighty Mongrel Mob και εμπλέκεται σε ένοπλες ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και σε κυκλώματα πορνείας. Ένας φωτογράφος κατάφερε να κλέψει την εμπιστοσύνη τους, και να απαθανατίσει κάποια από τα μέλη-κλειδιά της συμμορίας είναι.

Ο Jono Rotman, όπως είναι τ΄όνομά του, πέρασε σχεδόν 8 χρόνια μαζί τους, από το 2007, προσπαθώντας να κατανοήσει τους κώδικες επικοινωνίας τους, τις συνήθειες τους και την καθημερινότητα τους. Υπήρξε επίσης μάρτυρας των αιματηρών συμπλοκών τους, με την αντίπαλη συμμορία, τη  Black Power.

Κλείσιμο


Όπως όλες οι συμμορίες, έτσι και οι Mighty Mongrel Mob, αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ξένους, δηλαδή με ανθρώπους που δεν είναι μέλη της ομάδας τους και προτιμούν να ζουν στη σκιά. Ο Rotman, κατάφερε όχι μόνο να τους πλησιάσει αλλά και να τους φωτογραφίσει κιόλας. «Επειδή η δουλειά είχε να κάνει αυστηρά με το πορτρέτο και όχι με την έκθεση των ατόμων, πήρα την άδεια να τους φωτογραφήσω» είπε ο Rotman.

Στα πορτραίτα που εξασφάλισε ο φωτογράφος συναντάμε και εκείνα των δολοφόνων, Shane Harrison, Bung Eye, Greco και Toots. Ο Rotman ταξίδεψε στη χώρα, επισκέφτηκε τα σπίτια και τα κλαμπ που σύχναζαν τα μέλη της συμμορίας, που βρίσκονταν έξω από τη φυλακή.

«Η ιστορία τους είναι πολύ βίαιη. Όπως είναι φυσικό, υπήρχαν φορές που ένιωθα να απειλούμαι. Υπήρχε μία σιωπηρή συμφωνία πως αν έκανα ένα λάθος θα με σκότωναν». Τα μέλη της συμμορίας, όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, «χτυπάνε» τατουάζ σε όλο το σώμα τους, ακόμα και στο πρόσωπό τους, φορούν ρούχα μόνο σε κόκκινο και μαύρο χρώμα και τα σύμβολά τους, είναι η ναζιστική σβάστικα και το κόκκινο μπουλντόγκ. «Οι συμμορίες είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας και με την έκθεση ήθελα να το εξερευνήσω!», δήλωσε ο φωτογράφος




Το χαρακτηριστικό που προκύπτει από αυτή τη φωτογράφηση είναι η αποκάλυψη της επίπτωσης που είχε η λευκή βία και η διακρίσεις, των Βρετανών κατακτητών προς τους ιθαγενείς Μαορί, καθώς η πλειονότητα των μελών της συμμορίας είναι όντως Μαορί. Πολλοί από αυτούς μεγάλωσαν με ανάδοχες οικογένειες στο περιθώριο της κοινωνίας.



Η συμμορία δημιουργήθηκε το 1960 από περιθωριακούς νέους. Τα μέλη της ασπάστηκαν ναζιστικά σύμβολα και εικονογραφία, με στόχο να ανταγωνιστούν και να προκαλέσουν τη «λευκή ελίτ» της χώρας, σε μια περίοδο που οι μνήμες από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ακόμα νωπές. Θεωρούν τους εαυτούς τους αντικομφορμιστές και ζουν ένα τρόπο ζωής αντίθετο με το συμβατικό.

Η έκθεση του προκάλεσε αντιδράσεις, όταν παρουσιάστηκε στην περιοχή ενός από τα θύματα του Harriso, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή από το 2014. «Το έργο μου δεν αναφέρεται στο τι έγινε. Αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη ομάδας, κομμάτι της  χώρας και της ιστορίας της», δήλωσε ο φωτογράφος.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης