Στο «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων Γερμανία και Ολλανδία

Στο «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων Γερμανία και Ολλανδία

Οι κινητοποιήσεις θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους τομείς 

Στο «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων Γερμανία και Ολλανδία
Και οι πλούσιοι έχουν τα προβλήματά τους... 

Στο «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων εισέρχονται σήμερα Γερμανία και Ολλανδία.

Στη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να προκληθεί για ακόμη φορά χάος στο σιδηροδρομικό δίκτυο  καθώς οι Γερμανοί μηχανοδηγοί ξεκινούν επ' αόριστον απεργία.  

Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία, η πατρίδα του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων των συνδικάτων με την κυβέρνηση για τις συλλογικές  συμβάσεις εργασίας.  

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL, η ημερομηνία για τη λήξη της απεργίας αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Κλείσιμο

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συνδικάτου των μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει ότι η επόμενη απεργία θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας από την προηγούμενη και θα περιλαμβάνει πιθανότατα Σαββατοκύριακα στο διάστημα των διακοπών.

Πρόκειται για την ένατη κινητοποίηση των μηχανοδηγών που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων τους με την κρατική Deutsche Bahn. 

Στις αρχές Μαίου, η απεργία των μηχανοδηγών είχε διαρκέσει μία εβδομάδα και ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Deutsche Bahn.

Από την επταήμερη απεργία σχεδόν παρέλυσε η Γερμανία όπου πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το τρένο καθημερινά και 620.000 τόνοι εμπορεύματα μεταφέρονται με τρένο.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το συνδικάτο ζητά αυξήσεις 5% και τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας στις 37 ώρες από τις 39 που είναι σήμερα.

Επιπλέον, θέλει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι συνοδοί. 

 Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία, ξεκινούν σήμερα απεργιακές κινήσεις οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα ,με τους τραυματιοφορείς να ανοίγουν την αυλαία των διαδηλώσεων.

Οι κινητοποιήσεις θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους τομείς τις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρα FNV".  

Πολλοί Ολλανδοί εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μένουν στάσιμοι εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε τα τελευταία χρόνια.  

Σε ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη ολλανδική συνομοσπονδία εργατικών ενώσεων "FNV" διευκρίνισε ότι, η διαπραγμάτευση, που  εκπροσωπούσε 700 χιλιάδες εργαζόμενους  - από αστυνομικούς και πληρώματα ασθενοφόρων μέχρι εργαζόμενους στον τομέα του μετάλλου και δημοσίους υπαλλήλους-  κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της άρνησης της ολλανδικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τους μισθούς.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής συνομοσπονδίας εργατικών ενώσεων , Τον Χερτς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φθάσαμε στο όριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλο και χειρότερους όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια».
  
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία της Ολλανδίας , οι μεγάλοι εργοδότες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα διαπραγματεύονται μακροχρόνιες συλλογικές συμβάσεις με τα συνδικάτα. Και εφόσον οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον διακοπεί αυτό σημαίνει ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης