Ομπάμα: Ψυχρό Πόλεμο θυμίζει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ομπάμα: Ψυχρό Πόλεμο θυμίζει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τη Συρία, την ουκρανική κρίση, την αμερικανική οικονομία και την παντοδυναμία των ΗΠΑ -  Πραγματοποίησε ομιλία στην Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ, Γουέστ Πόιντ



Δουλεύετε 4 εβδομάδες δωρεάν αλλιώς χάνετε το επίδομα!
Ομπάμα: Ψυχρό Πόλεμο θυμίζει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του για την παραμονή 9.800 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά τον τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παραβρέθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ, Γουέστ Ποίντ, πραγματοποιώντας ομιλία για τους αποφοίτους.

Ο Ομπάμα έδωσε συγχαρητήρια στους νέους, τονίζοντας πως είναι η πρώτη τάξη που αποφοιτά μετά την επίθεση της 11ης
Κλείσιμο
Σεπτεμβρίου και δεν έχει σταλεί στο μέτωπο στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το τοπίο έχει αλλάξει. Αποσύραμε τα στρατεύματά μας από το Ιράκ και μειώνουμε αυτά στο Αφγανιστάν. Η ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν έχει αποδεκατιστεί και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας πως όλοι προσπαθούν ώστε η οικονομία στις ΗΠΑ να αναπτύσσεται για να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους.

Τόνισε, μάλιστα, πως η αμερικανική οικονομία είναι η πιο δυναμική σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η Αμερική εξακολουθεί να προσελκύει μετανάστες.

«Όταν ένας τυφώνας χτυπάει τις Φιλιππίνες, ή κορίτσια πέφτουν θύματα απαγωγής στη Νιγηρία, ή όταν μασκοφόροι καταλαμβάνουν κτίρια στην Ουκρανία, στην Αμερική απευθύνεται ο κόσμος για βοήθεια. Οι ΗΠΑ παραμένουν ένα απαραίτητο έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο, δήλωσε πως οι γυναίκες και οι άνδρες που κατατάσσονται στον στρατό γνωρίζουν καλά τι θα πει σύρραξη και επιχείρησε να αιτιολογήσει την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι τον στοιχειώνουν οι θάνατοι των στρατιωτών. 

Παρόλα αυτά, εξήγησε πως η Αμερική πρέπει πάντα να ηγείται γιατί «αν δεν το κάνουμε εμείς, κάποιος άλλος θα το κάνει» και πίσω από την ηγετική αυτή θέση δε βρίσκεται κανείς άλλος από τον στρατό, όπως είπε.

Επισήμανε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ θα κάνουν χρήση του στρατού όπου είναι απαραίτητο και όποτε αυτό απαιτείται, όταν ο λαός απειλείται, όταν η ασφάλεια των εταίρων βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Η Αμερική δεν πρέπει να ζητήσει άδεια για να προστατεύσει τον λαό, την πατρίδα, τον τρόπο ζωής», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος επανήλθε στην κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ: την τρομοκρατία.

Εντούτοις, εξήγησε πως η στρατιωτική επέμβαση σε όποια χώρα διατηρεί δίκτυα τρομοκρατίας είναι «αφελής».

Σχετικά με το παραπάνω, λοιπόν, έθεσε το παράδειγμα της συριακής κρίσης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση που μπορεί να θέσει τέλος στην τεταμένη κατάσταση σύντομα.

«Ως πρόεδρος, αποφάσισα ότι δε θα έπρεπε να εμπλακούν Αμερικανοί στρατιώτες στη μέση αυτού του πολέμου και πιστεύω ότι ήταν σωστή απόφαση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε θα βοηθήσουμε τους Σύρους να αντισταθούν στον δικτάτορα που ρίχνει βόμβες και κάνει το λαό του να λιμοκτονεί», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις ενέργειες του στρατού, αναφορικά με τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκπαίδευση εταίρων, ώστε «ο λαός να γνωρίζει τις προσπάθειες του στρατού».

Όσο για την ουκρανική κρίση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ουκρανία, παραπέμπουν στις ημέρες όπου «Σοβιετικά τανκς εισέβαλαν στην ανατολική Ευρώπη, αλλά τώρα δεν πρόκειται για τον Ψυχρό Πόλεμο», ωστόσο χάρη στις προσπάθειες της Αμερικής, η Ρωσία απομονώθηκε αμέσως γιατί η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες της Μόσχας.

Υπενθύμισε πως το ΔΝΤ «βοηθά ώστε να σταθεροποιηθεί η ουκρανική οικονομία», ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ «έφεραν στην επιφάνεια όλα τα σημεία αστάθειας στη χώρα», ενώ μιλώντας για τις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι συνομίλησε με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

«Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά βρισκόμαστε στο πλευρό των εταίρων μας, την ώρα που ο ουκρανικός λαός επέλεξε για το μέλλον του», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε πως η Αμερική διανύει μία μακρά εποχή πολέμου, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά ο χαρακτήρας των ΗΠΑ πάντα θα θριαμβεύει.

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους, μάλιστα, είπε ότι πλέον αντιπροσωπεύουν ένα έθνος με ιστορία και τώρα υποχρέωσή τους είναι να προστατεύσουν τη χώρα, αλλά και να πράξουν το σωστό.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης