Επαναλειτουργία της Χάλκης ζητεί ο Βαρθολομαίος

Επαναλειτουργία της Χάλκης ζητεί ο Βαρθολομαίος

Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Σχολή της Χάλκης ζητεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί αυτό δεν συμπεριλαμβανόταν στα «μέτρα εκδημοκρατισμού» που ανακοίνωσε ο Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο

Γιατί έγινα 37 κιλά! Η Πόρτια ντε Ρόσι αποκαλύπτει
Επαναλειτουργία της Χάλκης ζητεί ο Βαρθολομαίος
Ο κ. Βαρθολομαίος παραχώρησε τη συνέντευξη εν όψει των συναντήσεών του με τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 25 και 26 Μαΐου στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες θέλουν έτσι να τιμήσουν την ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Πάπα Παύλο τον 6ο και τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, πριν από 40 χρόνια, που ήταν η πρώτη ανάμεσα στους Προκαθημένους της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έπειτα από πέντε αιώνες και συνετέλεσε σημαντικά στο λιώσιμο των πάγων μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρθολομαίος αναγνωρίζει ότι υπήρξε βελτίωση της κατάστασης για το Πατριαρχείο επί Ερντογάν, προσθέτει όμως ότι αυτή δεν είναι αρκετή. Σε ερώτηση για το αίτημα αμοιβαιότητας που βάζει ως όρο ο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Χάλκης, δηλαδή να λειτουργήσει τέμενος στην Αθήνα, απαντάει ότι είναι υπέρ της δημιουργίας τεμένους στην Αθήνα και γενικότερα υπέρ της λειτουργίας περισσότερων τζαμιών όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται, αλλά και ότι αυτό δεν αποτελεί δική του ευθύνη και δική του αρμοδιότητα. «Το θέμα μας δεν είναι οι ελληνικοί νόμοι, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να προστατέψει τη θρησκευτική ελευθερία. Είμαι Τούρκος πολίτης, έχω γεννηθεί εδώ, έχω υπηρετήσει δύο χρόνια στον τουρκικό στρατό», τονίζει ο Πατριάρχης και προσθέτει: «Ως Τούρκος πολίτης διεκδικώ τα δικαιώματά μου και τα διεκδικώ όχι μόνο για μένα, αλλά και για την Εκκλησία μου και την Κοινότητα». Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Πάπα, είπε ότι και από τις δύο πλευρές υπάρχει κοινή βούληση ώστε να αρθεί το σχίσμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης