Κίεβο: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις

Κίεβο: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις

Επεισόδια έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου συζητείται η συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών - Τελεσίγραφο της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές να βάλουν ένα τέλος στο «χάος»

Κίεβο: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν εκ νέου την Τρίτη οι δρόμοι στο Κίεβο όπου ξέσπασαν για μία ακόμη φορά συγκρούσεις μεταξύ φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

Ο επίσημος απολογισμός της αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπό της, κάνει λόγο για πέντε νεκρούς, με την ουκρανική αντιπολίτευση, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, να κάνει λόγο για 150 τραυματίες.
 
Κλείσιμο
Τρεις από τους νεκρούς, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, γιατρούς στο επάγγελμα, ήταν φιλοευρωπαίοι.

Από τους τραυματίες, οι 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση και φέρουν τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από ρίψη χειροβομβίδας.
 

Τελεσίγραφο από την αστυνομία

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι το γεγονός ότι ακόμα και το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «χάος».

«Εξτρεμιστές από την αντιπολίτευση ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή. Σκοτώνουν αθώους ανθρώπους στους δρόμους... βασανίζουν γυναίκες, βάζουν φωτιά και βόμβες σε κτίρια και οχήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα απευθύνουν τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές, που εκπνέει στις 6 (ώρα Ελλάδος) ζητώντας τους να αποσυρθούν από τους δρόμους και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλιώς θα προχωρήσουν σε χρήση βιας, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ουκρανικός νόμος.

Στο Βερολίνο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί των δύο από τα τρία κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στο Βερολίνο (χωρίς το εθνικιστικό Σβόμποντα), όπου τους υποδέχθηκε στη γερμανική καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, σε μία σπάνια κίνηση υποστήριξης.

Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε ότι «υπογραμμίζει την κατανόησή του για τα δίκαια αιτήματα των ουκρανών διαδηλωτών», με την Μέρκελ, ωστόσο, να αποστασιοποιείται από τη θέση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
 
Τα νέα, βίαια επεισόδια έχουν ξεσπάσει από νωρίς το πρωί έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο, στο οποίο συζητείται σήμερα η συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών.



Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του κλοιού των αστυνομικών.

Πυκνοί καπνοί υψώνονται επίσης πάνω από το Κοινοβούλιο, ενώ πριν από λίγο οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά οχήματα.

Χτες, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στο Κίεβο ένεση ρευστότητας ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα είχε υπαινιχθεί ότι θα πάγωνε το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 15 δισ. δολαρίων μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ η ρωσική Gazprom έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το Κίεβο για φθηνότερο φυσικό αέριο η οποία θα «επανεξετάζεται» κάθε τρεις μήνες.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης