Θεσσαλονίκη: Στα 23,3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος

Θεσσαλονίκη: Στα 23,3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί έργα και μελέτες που ήδη εκτελούνται 

Θεσσαλονίκη: Στα 23,3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος
Στα 23,3 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται για το 2014, ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης, που εγκρίθηκε στην 
τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου.

Κλείσιμο
Τα βασικά «χαρακτηριστικά» του παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, υπογραμμίζοντας ότι το 50% των πόρων του προέρχεται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Υπογράμμισε δε, ότι, πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το φετινό τεχνικό πρόγραμμα έχει ως βασικές πηγές χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ, τα υπόλοιπα του ΘΗΣΕΑ, καθώς και λοιπές χρηματοδοτήσεις και κύριο μέλημα της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι η ταχύτερη υλοποίηση και απορρόφηση των χρηματοδοτούμενων έργων, καθώς και η σύνταξη μελετών προς ένταξη στα ευρωπαϊκά προγράμματα προς εξοικονόμηση πόρων.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί έργα και μελέτες που ήδη εκτελούνται και προβλέπεται να περατωθούν κατά τη διάρκεια του 2014 (συνεχιζόμενα). Η πρόταση που υποβάλλεται για το Τεχνικό Πρόγραμμα ενσωματώνει καινοτόμες και λειτουργικές παρεμβάσεις, κατανεμημένες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, με βάση τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης, της προσβασιμότητας και της κινητικότητας των πολιτών και αξιοποιεί στο μέγιστο τους διαθέσιμους πόρους και τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ αξιοποιεί νέες πηγές χρηματοδότησης. Κριτήριο των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση της αστικής υποδομής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μελέτες για την εκπαίδευση, για κοινωνικές υποδομές, για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, για εκπόνηση μελετών αστικών αναπλάσεων, η διενέργεια διαγωνισμών, η εκπόνηση πολεοδομικών μελετών περιοχών προς ένταξη στο σχέδιο πόλεως , καθώς και η μελέτη αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του δήμου Θεσσαλονίκης κ.α.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται συνεχιζόμενα έργα και μεγάλες αστικές αναπλάσεις που είναι σε εξέλιξη (Διατηρητέο κτίριο πρώην Δημοτικών Σφαγείων, Ανάπλαση Νέας Παραλίας που ολοκληρώνεται), η ανέγερση/προσθήκες σχολικών κτιρίων, έργα που αφορούν την επισκευή και συντήρηση τους, έργα προσβασιμότητας καθώς και έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια .

Συνολικά, το Σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος 2014, του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει διαμορφωθεί (μέχρι 18/10/2013) στο ύψος 23.332.176,53Euro, εκ των οποίων ποσό 21.354.156,53 ευρώ αφορά συνεχιζόμενα έργα, μελέτες και δράσεις και ποσό 1.978.000,00 ευρώ αφορούν νέες ενδείξεις.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα ανά υπηρεσία διαμορφώνεται σε 802.578,32 ευρώ για την Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών, 13.557.612,89 ευρώ για τη Διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων (13.157.612,89 ευρώ συνεχιζόμενα και 400.000 ευρώ νέες ενδείξεις), 3.838.167,84 ευρώ συν 2.419.431,45 ευρώ από ανταποδοτικούς πόρους για τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων (συνεχιζόμενα) και 198.000 ευρώ και 1.180.000 ευρώ από ανταποδοτικά για νέες ενδείξεις), 836.386,03 ευρώ για τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και 500.000,00 ευρώ για τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων (300.000 ευρώ συνεχιζόμενα και 200.000 ευρώ νέες ενδείξεις).

Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου «Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης τμήμα από τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο έως την Πέτρου Συνδίκα (πάρκα του ήχου - των ρόδων - της μνήμης)». Κατά ψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης» Ιωάννης Δελλής, «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης και «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης