Ομπάμα: Η αξιοπιστία της Αμερικής είναι αδιαμφισβήτητη

Ομπάμα: Η αξιοπιστία της Αμερικής είναι αδιαμφισβήτητη

«Υπήρξε καταστροφή στην οικονομία, ξέρουμε ότι οικογένειες έμειναν χωρίς μισθούς», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε: «Όλα αυτά πέρασαν. Μπορείτε να στηριχθείτε πάνω μας» - Σταθεροποιητικές τάσεις στην αμερικανική χρηματαγορά

Ομπάμα: Η αξιοπιστία της Αμερικής είναι αδιαμφισβήτητη
Λίγες ώρες από τους τίτλους τέλους του θρίλερ που συντάραξε τις ΗΠΑ με τις 16 ημέρες του περίφημου «shutdown», το οποίο τρομοκράτησε τις αγορές και τους ίδιους τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήρε μία ανάσα ζωής.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μπορεί να γίνει έργο παρά τις διαφωνίες.

Κλείσιμο
Αφού τόνισε πως η πρώτη πτώχευση έπειτα από 200 χρόνια δε θα συμβεί, επισήμανε πως δεν υπάρχουν νικητές.

«Υπήρξε καταστροφή στην οικονομία, ξέρουμε ότι οικογένειες έμειναν χωρίς μισθούς, μικρές επιχειρήσεις έμειναν πίσω, καταναλωτές περιόρισαν τα έξοδά τους.

Ξέρουμε την απειλή της πτώχευσης, που σημαίνει ότι η Αμερική αν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς κινδυνεύει», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο αμερικανικός λαός έχει βαρεθεί με την Ουάσιγκτον.

Αφού σημείωσε τους κινδύνους με τους οποίους απειλήθηκε η Αμερική, λέγοντας πως τίποτα δεν υποβίβασε την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια, από την «κατασκευασμένη κρίση» του Κογκρέσου, μειώνοντας τη χώρα μπροστά στους εχθρούς και προκαλώντας θλίψη στους φίλους, καθησύχασε τους Αμερικανούς όπως ήταν αναμενόμενο.

«Ωστόσο όλα αυτά πέρασαν. Μπορείτε να στηριχθείτε πάνω μας. Μπορεί ο λαός και ο κόσμος να ξέρει ότι η αξιοπιστία των ΗΠΑ παραμένει αδιαμφισβήτητη. Έχουμε βέβαια πολλή δουλειά να κάνουμε για τον αμερικανικό λαό και η πρώτη είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του», δήλωσε.

Μετά την επίτευξη της δικομματικής συμφωνίας στο Κογκρέσο, ο Ομπάμα κάλεσε τον λαό να μην ακούει πλέον τα λόμπι και έστειλε μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησης να εστιάσουν στο έργο τους.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη, να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Δεν είναι εύκολο γιατί ξέρουμε ότι έχουμε διασπασμένη κυβέρνηση και οι φωνές των άκρων επηρεάζει το πώς βλέπει ο κόσμος την κυβέρνηση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνουμε πρόοδο και όταν διαφωνούμε δε σημαίνει ότι δεν κάνουμε δουλειά. Αν διαφωνούμε μπορούμε να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε με όσα συμφωνούμε», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα η επιτυχία των διαβουλεύσεων, αν και στο «παραπέντε», αναμένεται να εκτοξεύσει τον Ομπάμα και να καταποντίσει τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, που πρόβαλε αντίσταση στο περιβόητο Obamacare, στο οποίο ωστόσο δεν έκανε αναφορά.

Παρόλα αυτά έκανε λόγο για τον προϋπολογισμό και την ανάγκη υπεύθυνων διαπραγματεύσεων.

«Το κλειδί είναι τώρα ένας προϋπολογισμός που... απελευθερώνει πόρους για τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη, όπως εκπαίδευση, υποδομές και έρευνα», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας που θα αποφέρουν μεγαλύτερο μισθό στους εργαζόμενους, ενώ έκανε λόγο και για το μεταναστευτικό.

«Η Γερουσία έχει ήδη περάσει ένα νομοσχέδιο που θα εκμοντερνίσει το σύστημα μετανάστευσης, που σημαίνει ότι οι μετανάστες θα ξέρουν τις υποχρεώσεις τους.

Ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις άμεσα και ας μην αφήσουμε να περάσουν δύο-τρία χρόνια. Ας ολοκληρώσουμε τη δουλειά μέχρι τέλη του χρόνου», δήλωσε ο Ομπάμα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, έστειλε μήνυμα στους πιστούς πατριώτες εργαζόμενους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως τους χαρακτήρισες λέγοντας: «Έχω να πω αυτό: Ευχαριστώ. Είστε σημαντικοί, προστατεύετε τα δικαιώματά μας, τα σύνορά μας, τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουν τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ. Αυτό που κάνετε είναι σημαντικό και μην αφήσετε κανέναν να πει το αντίθετο».

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αμερικανική χρηματαγορά

Λίγη ώρα μετά την ομιλία Ομπάμα ο δείκτης S&P σημείωνε άνοδο φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Σεπτεμβρίου ενώ αντίθετα ο Dow Jones κατέγραφε μικρές απώλειες, μια ημέρα μετά την εκρηκτική άνοδο που ακολούθησε την ανακοίνωση της συμφωνίας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών

Δείτε την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης