Στη διπλωματική οδό στρέφεται ο Ομπάμα για λύση στη Συρία

Στη διπλωματική οδό στρέφεται ο Ομπάμα για λύση στη Συρία

«Η πρόταση της  Ρωσίας μπορεί να άρει τη χρήση βίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
-Την τρέχουσα θέση του, ωστόσο, διατηρεί ο στρατός των ΗΠΑ
-Αμερική, Γαλλία, Βρετανία ζητούν να προβλέπονται κυρώσεις
-Διαφωνεί η Ρωσία που προτείνει μια δήλωση του προέδρου του Σ.Α.
-Σύρος ΥΠΕΞ: Θα υπογράψουμε τη συνθήκη κατά της χρήσης χημικών

Στον δρόμο που …χάραξε η Madonna!
Στη διπλωματική οδό στρέφεται ο Ομπάμα για λύση στη Συρία
Την οδό της διπλωματικής λύσης στο θέμα της Συρίας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ακολουθήσει –προς το παρόν- ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Μέσα από διάγγελμα που απηύθυνε προς τον αμερικανικό λαό λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), ο Ομπάμα επισήμανε πως η Αμερική δε μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη θηριωδία Άσαντ, ωστόσο όπως είπε «έχω βαθιά ριζωμένη την προτίμηση στις ειρηνικές λύσεις».

Κλείσιμο
«Η ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην πίεση Άσαντ να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να άρει την απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», για το λόγο αυτό και θα την εξετάσει προσεκτικά.  

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε σχετικά ο Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως «κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του.

«Ζήτησα από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία σχετικά με τη δράση στη Συρία για να ακολουθηθεί η διπλωματική λύση», δήλωσε ακόμη.

«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική δράση, επειδή εμείς δε μπορούμε να επιλύσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της ομιλίας του.

«Η κατάσταση, όμως, άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με αέρια και οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.000 άτομα», πρόσθεσε και σχολίασε ότι «οι εικόνες από την σφαγή στη Συρία με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να βρίσκονται νεκροί σε σειρές από δηλητηριώδες αέριο, είναι αρρωστημένες». 

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «ό,τι συνέβη στο συριακό λαό είναι κίνδυνος για την ασφάλειά μας».

«Δεν θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας. Η όποια επέμβαση θα είναι στοχευμένη», είπε ακόμη ο Ομπάμα σε περίπτωση που οι διπλωματικές συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν. Μάλιστα, δήλωσε πως έχει ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό να διατηρήσει την τρέχουσα θέση του.



«Σε τι κόσμο ζούμε εάν ένας δικτάτορας ρίχνει ασύστολα αέρια σε παιδιά και δεν δράσουμε;», αναρωτήθηκε ο Ομπάμα και επισήμανε πως οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν. 

«Η Αμερική δεν είναι αστυνομία του κόσμου. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως αυτό που καθιστά τις ΗΠΑ διαφορετικές είναι ότι αναλαμβάνουν δράση. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σημειώνεται πως η πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού κάτω από διεθνή έλεγχο, έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις.  Έτσι ενώ όλοι περιμέναν την προγραμματισμένη για τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα της Συρίας, όπως έγινε γνωστό από τον προεδρεύων του Συμβουλίου, η συνεδρίασή του αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας μετά από αίτημα της Ρωσίας.

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία ζητούν να προβλέπονται κυρώσεις

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί διπλωματικό πόκερ με «παίχτες» τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Συρία που ξεκίνησε με τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πρόθυμος να συζητηθεί η ρωσική πρόταση στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε για το θέμα επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρωτοβουλία του για εμπλοκή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της ρωσικής πρότασης. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους».
 
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να καταθέσει σχέδιο απόφασης για την υλοποίηση της ρωσικής πρότασης που προβλέπει τον «έλεγχο» και την «καταστροφή» των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και την χρήση βίας στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ.

Η επίκληση του άρθρου αυτού, όμως, δεν γίνεται δεκτή από τη Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε «μη αποδεκτό» το γαλλικό κείμενο προσθέτοντας ότι είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να ρίχνει την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στη Συριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Reuters o Λαβρόφ συνομίλησε με τον γάλλο ομόλογό του, Φαμπιούς, και τον ενημέρωσε ότι η αντιπρόταση της Ρωσίας περιλαμβάνει μια διακήρυξη του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλοσωρίζει τη ρωσική πρωτοβουλία και θα ζητά από τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς αρχές να τη στηρίξουν.

Σκιαγραφόντας την πρόταση που θα υποστηρίξουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι «προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία που έχει να συνεχιστεί η ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος απαντήσεων».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Λονδίνο επέμεινε στην ανάγκη το σχέδιο αυτό να περιλαμβάνει «ένα χρονοδιάγραμμα» για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

«Ζητάμε ένα πλήρες ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει τη δύναμη που πρέπει να έχει» ήταν η απάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι και συμπλήρωσε: «Το ψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει τις συνέπειες για όποιον προσπαθήσει να υπονομεύσει το "παιχνίδι».

Πούτιν: Απαραίτητη η ανάκληση της στρατιωτικής απειλής για να πετύχει η πρότασή μας

Μόνο αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ανακαλέσουν την απειλή για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορέσει να λειτουργήσει η ρωσική πρόταση που προβλέπει ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο ξεκαθάρισε την Τρίτη με δήλωσή του στο δίκτυο Russia Today ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το λογικό είναι ότι η πρόταση αυτή θα λειτουργήσει μόνο αν οι ΗΠΑ και όσοι τη στηρίζουν σε αυτό το θέμα (σ.σ. της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία) αποφασίσουν να ανακαλέσουν τη χρήση βίας, γιατί είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα - είτε είναι η Συρία είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο - να πειστεί να προχωρήσει στον αφοπλισμό της αν υπάρχει η απειλή στρατιωτικής δράσης σε βάρος της» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο αφοπλισμός του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς από ειδικούς και πολιτικούς επιβεβαιώνοντας τη συζήτηση για το θέμα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Σύρος ΥΠΕΞ: Θα υπογράψουμε τη συνθήκη κατά της χρήσης χημικών

Την πρόθεση της Δαμασκού να υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη κατά της χρήσης Χημικών Όπλων εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Ουαλέμ, λίγες ώρες μετά την αποδοχή της πρότασης Πούτιν για διεθνή έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου.

«Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συνθήκη όπως η παροχή πληροφοριών για τα χημικά μας όπλα. Θα ανοίξουμε τις αποθήκες μας και θα σταματήσουμε την παραγωγή χημικών όπλων. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις μας στη Ρωσία, σε άλλες χώρες και τον ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Άσαντ: Θα ήταν προδοσία να παραιτηθώ τώρα

Σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποδοχής της ρωσικής πρότασης από τη Συρία, ο Άσαντ είπε ότι θα ήταν προδοσία αν αποχωρούσε τώρα από την εξουσία.

«Έχω υποχρέωση στη χώρα μου, εκτός κι αν οι πολίτες θέλουν να παραιτηθώ», ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Κάποιοι λένε ότι έχω όλες τις εγγυήσεις αν θέλω να φύγω, όλα τα λεφτά και ό,τι θέλω. Φυσικά τα αγνοώ όλα αυτά».

«Είμαι πρόεδρος για να βοηθάω τον λαό της Συρίας», είπε στη συνέχεια ο 'Ασαντ και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είναι η ελπίδα των Σύρων, όχι των Αμερικανών, ούτε των Γάλλων.

Σύμφωνα με τον Άσαντ η Συρία πρέπει να απαλλαχθεί από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

«Αν δεν τους ξεφορτωθούμε θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές», είπε και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς τόνισε: «Εσείς τι θα κάνατε αν τρομοκράτες από διαφορετικές περιοχές εισέβαλαν στην χώρα σας και σκότωναν χιλιάδες πολίτες;».

«Όταν οι δυτικές χώρες πάψουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και τις μαριονέτες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, το πρόβλημα της Συρίας θα λυθεί πιο εύκολα. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίζουν την Αλ-Κάιντα ας το κάνουν. Αλλά να μην μιλούν για “επαναστάτες” γιατί οι περισσότεροι ανήκουν πλέον στην Αλ-Κάιντα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύρος πρόεδρος προχώρησε σε δηλώσεις στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, λέγοντας πως η Δαμασκός αποδέχεται την πρόταση να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της ώστε «να μη χυθεί αίμα του συριακού λαού».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης