Δύο πρώην πρόεδροι της Ανδαλουσίας και πέντε βουλευτές υπό διερεύνηση για διαφθορά

Δύο πρώην πρόεδροι της Ανδαλουσίας και πέντε βουλευτές υπό διερεύνηση για διαφθορά

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα ποσά τα οποία διασπαθίστηκαν ενδέχεται να φθάνουν τα 136 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 100 πρόσωπα έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας.

Νέα ληστεία με πυροβολισμούς σε μπαρ
Δύο πρώην πρόεδροι της Ανδαλουσίας και πέντε βουλευτές υπό διερεύνηση για διαφθορά
Δύο πρώην πρόεδροι της Ανδαλουσίας, της μεγαλύτερης σε έκταση και πληθυσμό Αυτόνομης Περιφέρειας τα Ισπανίας, είναι αντιμέτωποι από σήμερα, μαζί με άλλους πέντε σοσιαλιστές βουλευτές, με μια έρευνα που διέταξε δικαστής της Σεβίλλης, η οποία έχει αναλάβει την εξέταση ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο αφορά την τοπική οργάνωση του κόμματος.

Ο Μανουέλ Τσάβες, πρόεδρος της Ανδαλουσίας το διάστημα 1999-2009 και ο Χοσέ Αντόνιο Γκρινιάν, ο οποίος τον είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του πολιτικού προπυργίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη νότιο Ισπανία από το 2009 ως και την 5η Σεπτεμβρίου 2013, θεωρούνται ύποπτοι «μεταξύ άλλων αδικημάτων για κακοδιοίκηση και για χρηματική κατάχρηση», ανέφερε η δικαστίνα της Σεβίλλης Μερθέδες Αλάγια, η οποία διεξάγει τις ανακρίσεις, σε ένταλμα που εξέδωσε σήμερα.

Κλείσιμο
Η δικαιοσύνη διεξάγει έρευνες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ανδαλουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε στο διάστημα μεταξύ των ετών 2001 και 2010 διασπάθιση μεγάλων χρηματικών ποσών από ένα δημόσιο κονδύλι για την χορήγηση βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα ποσά τα οποία διασπαθίστηκαν ενδέχεται να φθάνουν τα 136 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 100 πρόσωπα έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας.

Η Αλάγια ερευνά εάν ένα μέρος από τα χρήματα αυτά έχουν διατεθεί παρανόμως σε φυσικά πρόσωπα, ή εταιρείες, που συνδέονταν με το κόμμα και οι οποίες ουδέποτε είχαν συμμετάσχει σε κοινωνικά προγράμματα, ή είχαν δοθεί υπό μορφή προμήθειας σε μεσάζοντες, όπως εργατικά σωματεία.

Η Αλάγια υπογραμμίζει πως η ίδια δεν έχει επίσημα την δικαιοδοσία να θέσει υπό έρευνα τους δύο προέδρους, ούτε και τους πέντε βουλευτές—διότι χαίρουν βουλευτικής ασυλίας, καθώς έχουν εκλεγεί είτε στο εθνικό Κοινοβούλιο, ή στην τοπική Βουλή.

Η Αλάγια ωστόσο τόνισε πως τους χαρακτηρίζει «υπό διερεύνηση» και υπογράμμισε πως θα ζητήσει από τα αρμόδια ανώτερα δικαστήρια να ερευνήσουν τους σχετικούς φακέλους.

Αντιμέτωπος με αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο σταδιακά είχε αρχίσει να επηρεάζει την εμπιστοσύνη της δημόσιας γνώμης προς το πρόσωπό του, ο Γκρινιάν είχε ανακοινώσει την παραίτησή του στα τέλη Ιουλίου, έπειτα από μία τετραετία στην ηγεσία της Αυτονομίας, στην οποία επικρατούν αδιαλείπτως από το 1978 οι Σοσιαλιστές.

Επισήμως, τα καθήκοντά της ανέλαβε από σήμερα η νέα τοπική κυβέρνηση υπό τη 38χρονη Σουσάνα Ντίαθ, στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος, λίγο πριν την έκδοση του εντάλματος έρευνας από την ανακρίτρια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απώλεσε στις εκλογές του 2012 την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, αλλά κατόρθωσαν να παραμείνουν στην εξουσία στην Ανδαλουσία χάρις στη συνεργασία τους με το αριστερό κόμμα Ενωμένη Αριστερά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης