Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Διατηρεί το εμπάργκο στα κρέατα από την Κροατία

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Διατηρεί το εμπάργκο στα κρέατα από την Κροατία

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίρκο Σάροβιτς, γνωστοποίησε ότι η χώρα του θα διατηρήσει το εμπάργκο στις εισαγωγές των μη πιστοποιημένων κρεάτων από την Κροατία

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Διατηρεί το εμπάργκο στα κρέατα από την Κροατία
Κλειστές "πόρτες" στην αγορά της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξακολουθούν να βρίσκουν όσοι Κροάτες εξαγωγείς κρέατος δεν διαθέτουν τον κοινοτικό αριθμό μητρώου, που πιστοποιεί τη συμμόρφωση των παραγωγικών εγκαταστάσεών τους με τις επιταγές τής ΕΕ.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι Βρυξέλλες παρενέβησαν με επίσημη διευκρινιστική δήλωση υπέρ των Κροατών παραγωγών, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι τούς έχει δοθεί διετής περίοδο χάριτος για τη συμμόρφωσή τους, στη διάρκεια της οποίας μπορούν να πραγματοποιούν κανονικά εξαγωγές, αρκεί να πληρούν τις εθνικές προδιαγραφές της χώρας - εισαγωγέα (εν προκειμένω της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης).

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίρκο Σάροβιτς γνωστοποίησε ότι η χώρα του θα διατηρήσει το "εμπάργκο" στις εισαγωγές των μη πιστοποιημένων κρεάτων από την Κροατία, παρά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν θα έπρεπε να ζητά υψηλότερες προδιαγραφές, από αυτές που ισχύουν για τους Βόσνιους καταναλωτές.

"Είναι δικαίωμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να επιλέξει αν θα δέχεται προϊόντα από εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν κοινοτικό αριθμό" δήλωσε ο κ.Σάροβιτς, σύμφωνα με την βοσνιακή εφημερίδα "Dnevni Avaz".

Η απαγόρευση των εισαγωγών ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, όταν η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ. Τότε, οι βοσνιακές αρχές απαγόρευσαν τις εισαγωγές από περισσότερους των 50 Κροάτες παραγωγούς, με το επιχείρημα ότι δεν ανταποκρίνονται στις εξαγωγικές προδιαγραφές, που ισχύουν για τις κοινοτικές χώρες, και άρα δεν μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Με ειδική δήλωσή της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να παρέμβει, υπενθυμίζοντας,όπως προαναφέρθηκε τη διετία περίοδο χάριτος, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότεροι παραγωγοί στην Κροατία ανταποκρίνονναι στις εθνικές προδιαγραφές, που ισχύουν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και, άρα, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα στις εισαγωγές.

Ο κ. Σάροβιτς επέμεινε, ωστόσο, στη θέση του, διευκρινίζοντας ότι η μόνη περίπτωση που μια κροατική εταιρεία του κλάδου θα μπορούσε να εξάγει τα προϊόντα της στη χώρα του χωρίς να διαθέτει κοινοτικό αριθμό, θα ήταν αν έκανε επίσημο αίτημα προς την Βοσνιακή Κτηνιατρική Υπηρεσία για την πιστοποίηση της μονάδας παραγωγής της και τη συμπερίληψή της σε μια λίστα πιστοποιημένων εξαγωγέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης