Η Μιανμάρ θα απελευθερώσει 70 πολιτικούς κρατούμενους

Η Μιανμάρ θα απελευθερώσει 70 πολιτικούς κρατούμενους

Μεταξύ των φυλακισμένων που αμνηστεύονται, είναι περίπου τριάντα κρατούμενοι που ανήκαν στις τάξεις των ανταρτών της εθνικής μειονότητας τω

Η Μιανμάρ θα απελευθερώσει 70 πολιτικούς κρατούμενους
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στην απελευθέρωση περίπου 70 πολιτικών κρατούμενων, μερικές ημέρες μετά την υπόσχεσή της να τους αφήσει όλους ελεύθερους ως τα τέλη του έτους, μια ανακοίνωση που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους αντιφρονούντες.

Ο αρχηγός του κράτους Τέιν Σέιν υπέγραψε την διαταγή χορήγησης αμνηστίας, δήλωσε ο σύμβουλός του Χλα Μαούνγκ Σουέ, ο οποίος υποστήριξε παράλληλα ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι που παραμένουν στις φυλακές είναι λιγότεροι από 100.

Κλείσιμο
Μεταξύ των φυλακισμένων που αμνηστεύονται, είναι περίπου τριάντα κρατούμενοι που ανήκαν στις τάξεις των ανταρτών της εθνικής μειονότητας των Κασίν, με τους οποίους οι αρχές θέλουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, πρόσθεσε.

Μετά τον τερματισμό της στρατιωτικής χούντας που ασκούσε την εξουσία στην Μιανμάρ έως τον Μάρτιο του 2011, οι νέες αρχές έχουν απελευθερώσει σταδιακά εκατοντάδες αντιφρονούντες, μοναχούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους.

Ωστόσο η διάδοχη κυβέρνηση κατηγορείται από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι χρησιμοποιεί τις αμνηστίες αυτές, τις οποίες δίνει με το σταγονόμετρο, για να κερδίζει εύνοια στις ξένες πρωτεύουσες, ιδίως σε σημαντικές διπλωματικές περιστάσεις.

Ήταν κατά την διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, που ο Τέιν Σέιν υποσχέθηκε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων ως το τέλος της χρονιάς.

Οι αντιφρονούντες, που έχουν καλέσει την κυβέρνηση να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, ανησυχούν επίσης για τις νέες συλλήψεις, ιδίως αυτές που σχετίζονται με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που γίνονται δίχως την άδεια των αρχών.

«Πλέον περίπου 80 [πολιτικοί κρατούμενοι] παραμένουν στη φυλακή, αλλά πάνω από 70 απειλούνται από διαδικασίες» δίωξης που αντιμετωπίζουν, τόνισε ο Μπο Τσι της Ένωσης Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους. «Χαιρετίζουμε τις απελευθερώσεις αυτές αλλά είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις νέες διαδικασίες, οι οποίες συνεχίζονται και στέλνουν εκ νέου ανθρώπους στη φυλακή».

Ένας από τους πρώην πολιτικούς κρατούμενους που είχαν απελευθερωθεί καταδικάστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα για συμετοχή στην εξέγερση των Κασίν.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης