Μια κληρονομιά καλής διατροφής και καλύτερης ζωής από την εταιρεία που έχει γράψει ιστορία στην ελληνική αγορά
Οι επιστήμονες και ο κανόνας των 5'' για το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα
Οι επιστήμονες και ο κανόνας των 5'' για το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα
Έρευνα σε 2.000 ανθρώπους έδειξε ότι το 79% έχει φάει φαγητό που έπεσε στο πάτωμα
Ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» -ο αστικός μύθος για το φαγητό, σχετικά με το αν πρέπει να φάει κανείς κάτι που έπεσε στο πάτωμα ή όχι- είναι τελικά αληθινός, σύμφωνα με έρευνα κατά την οποία σε δείγμα 2.000 ανθρώπων το 79% παραδέχθηκε πως έχει φάει φαγητό που έπεσε στο πάτωμα.
Ο καθηγητής Anthony Hilton, από το Πανεπιστήμιο Aston, δήλωσε πως πάντα υπάρχει κίνδυνος μικροβίων για ένα φαγητό που έπεσε στο έδαφος, ωστόσο όσο γρηγορότερα το πάρουμε από το πάτωμα τόσο πιο ασφαλές είναι να το καταναλώσουμε στη συνέχεια.
Ο καθηγητής επιβεβαιώνει τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» για τα φαγητά που έχουν πέσει στο πατωμα και λέει: «Τρώγοντας κάτι που έμεινε στο πάτωμα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνο».
Ο καθηγητής Anthony Hilton, από το Πανεπιστήμιο Aston, δήλωσε πως πάντα υπάρχει κίνδυνος μικροβίων για ένα φαγητό που έπεσε στο έδαφος, ωστόσο όσο γρηγορότερα το πάρουμε από το πάτωμα τόσο πιο ασφαλές είναι να το καταναλώσουμε στη συνέχεια.
Ο καθηγητής επιβεβαιώνει τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» για τα φαγητά που έχουν πέσει στο πατωμα και λέει: «Τρώγοντας κάτι που έμεινε στο πάτωμα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνο».
«Προφανώς βέβαια αν το φαγητό έχει καλυφθεί με βρωμιές που ενδεχομένως βρίσκονταν στο πάτωμα δεν πρέπε να το φάμε. Αν όμως δεν λερωθεί και μείνει για λίγα δευτερόλεπτα κάτω, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιστήμη δείχνει ότι τα βακτήρια δεν περνάνε τόσο εύκολα στις τροφές», συνέχισε ο Hilton.
Τέλος ο καθηγητής είπε πως «η έρευνά μας έχει δείξει ότι η φύση της επιφάνειας που έπεσε το φαγητό, ο τύπος της τροφής και ο χρόνος που μένει κάτω παίζουν ρόλο όσον αφορά στη μεταφορά των μικροβίων».
Τέλος ο καθηγητής είπε πως «η έρευνά μας έχει δείξει ότι η φύση της επιφάνειας που έπεσε το φαγητό, ο τύπος της τροφής και ο χρόνος που μένει κάτω παίζουν ρόλο όσον αφορά στη μεταφορά των μικροβίων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα