Πόλεμο στα αυτοάνοσα κηρύσσει Έλληνας διατροφολόγος

Πόλεμο στα αυτοάνοσα κηρύσσει Έλληνας διατροφολόγος

Στο νέο του βιβλίο «Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή» ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης αναλύει πώς η διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων (θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.)

Πόλεμο στα αυτοάνοσα κηρύσσει Έλληνας διατροφολόγος
Σε μια εκτενή μελέτη 400 σελίδων, ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει τη δική του προσέγγιση στην πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων. Κατά την άποψη που παρουσιάζει ο Δρ. Γρηγοράκης στο βιβλίο του «Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή» (εκδόσεις Μίνωας), ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών. Αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς, από ολοένα και περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις που σημειώνονται στο συγκεκριμένο πεδίο έρευνας.

Κλείσιμο



Υπολογίζεται σήμερα ότι ένας στους δέκα ενήλικες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό, όπως είναι οι θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Cohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κ.λπ παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, πλήθος επιστημονικών ερευνητικών ευρημάτων τονίζει τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής. Στο πρώτο του μέρος περιγράφονται οι βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, η μελέτη «Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή» συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τριπτύχου: Απορρυθμισμένο ανοσοποιητικό - Οξειδωτικό στρες - Φλεγμονή.

Στο βιβλίο του ο Δρ. Γρηγοράκης απαντά επίσης σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτονάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.α. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής του Χαροκόπειου πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.




* Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης είναι πανελληνίως γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος PhD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης «Λόγω διατροφής» (http://logodiatrofis.gr). Είναι αριστούχος πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Επιστημονική Διατροφή. Έχει μετεκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων στο Boston Medical Center των ΗΠΑ και είναι διδάκτωρ του τμήματος επιστήμης Διαιτολογίας-διατροφής του Χαροκοπείου πανεπιστημίου. Προηγούμενα βιβλία του είναι το «Ναι στη σωστή διατροφή - Όχι στην παιδική παχυσαρκία» και «Θερμιδομετρητής και αντιοξειδωτική δράση τροφών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης