Η μαύρη τρύπα της μανιοκατάθλιψης

Η μαύρη τρύπα της μανιοκατάθλιψης

Τι συνδέει τον ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τη συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ  και με την κατά πολύ μεταγενέστερή τους ηθοποιό Κάθριν Ζέτα Τζόουνς; 

Η μαύρη τρύπα της μανιοκατάθλιψης
Τι συνδέει τον ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τη συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ  και με την κατά πολύ μεταγενέστερή τους ηθοποιό Κάθριν Ζέτα Τζόουνς; Ότι καταδιώκονταν ανελέητα από τους δαίμονες της διπολικής διαταραχής, μιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η διπολική διαταραχή είναι η νόσος που οι παλαιότεροι ονόμαζαν μανιοκατάθλιψη. Ο όρος άλλαξε για να περιγράφει με μεγαλύτερη σαφήνεια το είδος της διαταραχής, που στην ουσία σημαίνει εναλλαγή διάθεσης και συναισθημάτων μεταξύ των δύο πόλων, της μανίας και της κατάθλιψης. Υπάρχουν στιγμές που ο ασθενής αισθάνεται πως ό, τι παράτολμο κι αν προσπαθήσει, θα το πετύχει. Άλλες φορές, βυθίζεται σε μια «μαύρη τρύπα» από την οποία νιώθει ότι δεν θα βγει ποτέ.

Κλείσιμο
Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1% - 1 στους 100) αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της ασθένειας όπως κυκλοθυμία υπολογίζεται να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα (5%). Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 600.000 ασθενείς.

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας, δηλαδή η ψυχική νόσος  «τρέχει» στις οικογένειες. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η πορεία της ασθένειας χαρακτηρίζεται από συνεχόμενα επεισόδια με περιόδους ανάκαμψης, ενώ ακόμα και όταν ο ασθενής είναι εκτός «επεισοδίου», το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η κατάθλιψη.

Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.

Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της Διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίησή της. Αν και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος πλήρης θεραπείας, ψυχοφαρμακευτικές αγωγές με σταθεροποιητές διάθεσης (mood stabilisers) και αντιεπιληπτικά (anticonvulsants) φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα, παράλληλα με σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους συμπεριφορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Με την κατάλληλη αγωγή και χρόνια στήριξη, ασθενείς με Διπολική διαταραχή μπορούν να έχουν μία καλή πορεία και να λειτουργούν ικανοποιητικά στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο.

Η Παγκόσμια ημέρα Διπολικής διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης) τιμάται στις 30 Μαρτίου κάθε έτους – είναι η ημέρα γέννησης του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ασθενή με διπολική διαταραχή. Σύμφωνα με την Ελληνική  Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ), «η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική ημέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού».

 Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διπολικής Διαταραχής, το αρμόδιο επιστημονικό όργανο υλοποιεί μια σειρά από δράσεις οι οποίες ολοκληρώνονται το ερχόμενο Σάββατο  (14/05/16) όπου και θα προβληθεί στο Aegean College ταινία με θέμα τη Διπολική διαταραχή. Πρόκειται για την  ταινία «Οικογενειακές Ανισορροπίες» (INFINITELY POLAR BEAR) με τον Μαρκ Ράφαλο ο οποίος υποδύεται έναν πατέρα δύο μικρών κοριτσιών που πάσχει από διπολική διαταραχή.

 Η ταινία θα συνοδευτεί από παρουσία σχετικά με το ρόλο του cinema στην ψυχική υγεία, καθώς και συζήτηση για τα πιο ειδικά θέματα με τη διπολική διαταραχή στο τέλος της ταινίας με την επιστημονική ομάδα της ΕΔΟ.

 Όσοι δεν έχουν ήδη κλείσει θέση μπορούν να κάνουν δωρεάν κράτηση στο 210-8815970
 Ημερομηνία προβολής: 14/05/16, Σάββατο 12 – 3μμ, Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό. Εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΟ http://register.bipolar.gr  ή τηλεφωνικά στο 210-8815970.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης