Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες εκτιμάται ότι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο

Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες εκτιμάται ότι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο

Μελέτες από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ - Δείτε ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες εκτιμάται ότι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο
Στην πρόληψη των νεφρικών προβλημάτων της βρεφικής και παιδικής ηλικίας είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που εορτάζεται σήμερα (και κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου).
 
Με σύνθημα τη φράση «Νεφρική Νόσος και Παιδιά – Δράστε νωρίς για την πρόληψή της!», η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία επικεντρώνεται στην έγκαιρη διάγνωση των παραγόντων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν ένα βρέφος ή ένα παιδί  στην ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ).
 
Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη με αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση της ικανότητάς τους να λειτουργούν σωστά (να αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, να ρυθμίζουν το ισοζύγιο ύδατος και ηλεκτρολυτών, να παράγουν ορμόνες κ.α.) και να μας διατηρούν υγιείς. Η πρώιμη διάγνωση της νεφρικής νόσου είναι πολύ σημαντική διότι έτσι μπορούμε να προλάβουμε ή να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της προς νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού τα τελευταία 16 χρόνια 147 παιδιά ηλικίας 2-18 ετών. Εξ αυτών τα 75 έλαβαν νεφρό από ζώντα συγγενή δότη – οι 61 μεταμοσχεύσεις έγιναν με τον νεφρό γονέα και οι 14 από νεφρό παππούδων.
 
Κλείσιμο
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι παιδιά με:
1.         Ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα
2.         Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
3.         Συμπτώματα όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα
4.         Πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης
 
Τα παιδιά αυτά, όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, πρέπει να εξετάζονται για την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής νόσου γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου.
 
Μελέτες από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Στην ελληνική πραγματικότητα, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1 εκατ. Έλληνες με προβλήματα στους νεφρούς.
 
Το 10% των ατόμων με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο ΧΝΝ και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού. 

Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με εμφάνιση επιπλοκών από πολλά όργανα και ιδιαίτερα από την καρδιά, τα αγγεία και τα οστά και κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης και των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης