Θα λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι το νέο iPhone;

Θα λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι το νέο iPhone;

Παρά την έντονη φημολογία, πηγές κοντά στη βιομηχανία των ημιαγωγών αντιτείνουν ότι το NFC τσιπ που έχει ζητήσει η Apple από δυο εξειδικευμένους κατασκευαστές, προκειμένου να είναι εφικτές οι ανέπαφες πληρωμές, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και των δοκιμών

Θα λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι το νέο iPhone;
Μπορεί πολλοί να έμαθαν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τη δυνατότητα των smartphones να λειτουργούν και ως ψηφιακά πορτοφόλια, ως αποτέλεσμα της δυναμικής που συνήθως έχει οποιαδήποτε είδηση γύρω από τα προϊόντα της Apple, όμως κάποιοι άλλοι επιμένουν πως δεν θα είναι το επόμενο iPhone αυτό που τελικά θα αξιοποιεί το πρωτόκολλο NFC.

Με το NFC (Near Field Communication) είναι δυνατή η ασύρματη επικοινωνία σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών και όχι μόνο –για παράδειγμα κάρτες πληρωμών και ηλεκτρονικών εισιτηρίων ή ακόμα και τα διαβατήρια είναι συμβατά με την εν λόγω τεχνολογία. Ετσι τα smartphones - και μελλοντικά άλλες διασυνδεμένες συσκευές – μπορούν να λειτουργούν όπως οι κάρτες ανέπαφων πληρωμών. Είναι μια δυνατότητα που ενσωματώνουν εδώ και χρόνια τα περισσότερα smartphones, καθώς σχετικές εφαρμογές για το Android είναι διαθέσιμες από το 2012 –στην Ευρώπη ένα από τα πρώτα εκτεταμένα πιλοτικά προγράμματα έτρεξε εκείνο το καλοκαίρι στο Λονδίνο από τη Visa σε συνεργασία με τη Samsung στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Κλείσιμο
Επίσης, η Google έχει αναπτύξει το δικό της πορτοφόλι (Google Wallet), ενσωματώνοντάς το στις νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει το τελευταίο εξάμηνο και στην ελληνική αγορά, με τη δοκιμή και το λανσάρισμα αντίστοιχων προϊόντων από τράπεζες και παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Αρχικά η Apple είχε – όπως συμβαίνει συχνά – αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία. Πόνταρε στο προβάδισμα που είχε ήδη στις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, όταν πρωτοπορώντας εφάρμοσε το μοντέλο απευθείας αγορών ψηφιακού περιεχομένου στο iTunes και μετέπειτα στο App Store.

Τις τελευταίες εβδομάδες και καθώς φούντωνε η φημολογία για τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του νέου iPhone, το σύνολο των ειδησεογραφικών Μέσων σε όλο τον κόσμο – με πρώτα τα κορυφαία αμερικανικά ειδησιογραφικά δίκτυα – επέμειναν στην είδηση ότι το επόμενο μοντέλο της best seller συσκευής της Apple θα είναι συμβατό με το NFC και θα μπορεί να λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι.

Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε η προ μηνών διαρροή μιας αναφοράς, σύμφωνα με την οποία η Apple συνεργάζεται με δυο από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην έρευνα και ανάπτυξη NFC κυκλωμάτων. Ετσι, θεωρήθηκε βέβαιο ότι πραγματοποιεί στροφή πως τις ανέπαφες πληρωμές, που πλέον διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικοσύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Παράλληλα, δημοσιεύτηκε φωτογραφία πλακέτας που θεωρήθηκε ότι ανήκει στο νέο iPhone και ενσωματώνει κάποιο NFC τσιπ. Επίσης, έχει γραφτεί ότι η Apple ήρθε σε συμφωνία με την American Express, τη MasterCard και τη Visa, χωρίς πάντως για την ώρα να έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Πράγματι, είναι δεδομένο πως η Apple συνεργάζεται εδώ και καιρό με την NXP (πρώην κομμάτι της Philips) και την αμερικανική Broadcom (η οποία προμηθεύει επίσης τη Samsung, την LG και άλλους κατασκευαστές), στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός νέου τσιπ, βάσει δικών της προδιαγραφών για το iOS. Ομως, πηγές πολύ κοντά στη βιομηχανία των ημιαγωγών υποστηρίζουν πως το συνολικό πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών. Αρα θα είναι κάποια από τα επόμενα iPhone και όχι το επερχόμενο που θα υποστηρίζει την επικοινωνία μέσω NFC, οπότε θα μπορεί να λειτουργήσει πιο ολοκληρωμένα ως ψηφιακό πορτοφόλι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Apple έχει ζητήσει από τις δυο εταιρείες την ανάπτυξη ενός τσιπ πολλαπλών λειτουργιών που θα ενσωματώσει μελλοντικά στις συσκευές της και εκεί θα αποθηκεύονται τα στοιχεία για την πραγματοποίηση των πληρωμών. Είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει προτείνει από διετίας η Samsung, με την τοποθέτηση ενός έξτρα μικροτσίπ (secure element) σε πολλά από τα smartphones που λανσάρει έκτοτε –οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει στις αρχές του 2013 από κοινού με τη Visa στο MWC της Βαρκελώνης. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης παρέχει ουσιαστικά τον έλεγχο του ψηφιακού πορτοφολιού στον κατασκευαστή της συσκευής –κάτι που ταιριάζει γάντι με τη θεμελιώδη φιλοσοφία της Apple και τον συνολικό έλεγχο που θέλει να έχει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, εν αντιθέσει με τη δημοφιλέστερη μέχρι σήμερα λύση με τη διπλή χρήση της κάρτας SIM, πρακτική που κρατά στο παιχνίδι τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ή το μοντέλο που θα βασίζεται στο Cloud, δίνοντας στις τράπεζες τον ουσιαστικό έλεγχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple στοχεύει στην εξέλιξη της λειτουργίας του ψηφιακού πορτοφολιού. Ετσι, το ζητούμενο φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός NFC τσιπ που θα επικοινωνεί (στο πρότυπο των καρτών) και όταν η συσκευή είναι κλειστή, είτε γιατί ο χρήστης το επιθυμεί, είτε στην περίπτωση εξάντλησης της μπαταρίας. Ο παράγοντας αυτός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, αφού μέχρι σήμερα η χρήση των σχετικών εφαρμογών προϋποθέτει τη λειτουργία του τηλεφώνου. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν η συσκευή τεθεί εκτός λειτουργίας ή μπλοκάρει, τότε είναι αδύνατο να έχουμε πρόσβαση στο ψηφιακό μας πορτοφόλι.

Το μοντέλο που λέγεται ότι επεξεργάζεται η Apple θα επιτρέπει στον χρήστη να ορίσει – εφόσον το επιθυμεί - ένα όριο για το ύψος και το πλήθος των πληρωμών όταν η συσκευή είναι κλειστή, οπότε δεν μπορεί να γίνει επιβεβαίωση της ταυτότητάς του, μέσω του δακτυλικού του αποτυπώματος (ο βιομετρικός αισθητήρας ενσωματώθηκε για πρώτη φορά στο βασικό πλήκτρο του iPhone 5S) ή της εισαγωγής κάποιου κωδικού ασφαλείας (pin).

Μένει να δούμε αν τελικά η Apple είναι ή όχι έτοιμη να αξιοποιήσει το NFC, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης